IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на САЩ е нараснала с 3,4 на сто през третото тримесечие

Анализаторите са на мнение, че икономическият растеж на САЩ ще се забави през четвъртото тримесечие до около 2,5 на сто

17:09 | 21.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Икономиката на САЩ е нараснала с годишен темп от 3,4 процента през третото тримесечие. Растежът е малко по-слаб от предишните оценки, тъй като данните за потребителските разходи и износа бяха преразгледани към понижение, информира AFP, цитирана от БТА.

Очаква се растежът на американската икономика да се забави още през сегашното четвърто тримесечие.



Министерството на търговията на САЩ уточни днес, че увеличението на брутния вътрешен продукт (БВП) е преразгледано към понижение спрямо предишната оценка за растеж от 3,5 на сто. През второто тримесечие показателят бе на равнище 4,2 на сто, а през първото - 2,2 процента.

Анализаторите са на мнение, че икономическият растеж на САЩ ще се забави през четвъртото тримесечие до около 2,5 на сто. За цялата година очакванията са за увеличение на БВП с над 3 процента, което би било най-доброто равнище на показателя от 2005 година.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп често посочва икономическия подем като доказателство, че неговата икономическа програма, включваща данъчни облекчения на стойност 1,5 трилиона долара, приети миналата година, е причината за силния икономически растеж.

Анализаторите обаче са на мнение, че ефектът от данъчните облекчения и повишените държавните разходи ще започне да отслабва през 2019 година. Те прогнозират нарастването на БВП на САЩ да се забави до 2,7 процента през 2019 година. Някои анализатори са на мнение, че до 2020 година растежът ще бъде малко над 1 процент и може да се стигне до рецесия.

Днешната оценка за растежа на икономиката за периода юли-септември е трета и окончателна.

Лекото понижение на оповестените днес данни спрямо предишните оценки се дължи на по-големия от обявения преди спад в износа, както и по-ниските потребителски разходи за недълготрайни стоки като бензин и други енергийни продукти.

Потребителските разходи, които представляват 70 процента от икономическата активност, все още отчитат стабилен растеж от 3,5 на сто.

Управлението за федерален резерв повиши в сряда основната си лихва за четвърти път тази година, но намали прогнозата си за броя на повишенията през 2019 година от три на две.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:57 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още