IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическото доверие в Турция се повиши до нивата си от декември

Турската лира обаче продължава да потъва и в четвъртък

10:53 | 28.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индексът на икономическото доверие в Турция се повиши до 81,9 пункта през март при 79,4 пункта през предходния месец, съибщава tradingeconomics.com.

Така икономическото доверие в южната ни съседка се възстановява до нивата си от декември миналата година. Настроенията са се подобрили сред доставчиците на услуги (до 81,6 пункта през март спрямо 79,5 пункта през февруари), производителите (до 99,3 пункта спрямо 96,9 пункта), потребителите (до 59,4 пункта спрямо 57,8 пункта) и сред строителите (до 54,1 пункта спрямо 51,8 пункта).

Икономическото доверие обаче се е влошило сред търговците на дребно, като понижението все пак е минимално до 90,7 пункта при 90,8 пункта, отчетени през февруари.

Въпреки проблясъка на надежда след подобрението за икономическото доверие в страната турската лира поевтинява с 1% спрямо долара в четвъртък сутринта. Според източници причина за обезценяването на валутата са дадените инструкции на банките да ограничат достъпа до турски лири от лондонския пазар до местните избори в неделя, пише Ройтерс.

През миналата година турската лира се срина с близо 30% спрямо долара.

В сряда лихвеният процент по овърнайт суап в Лондон се повиши до 1200%, което бе спешна мярка, за да се подкрепи лирата. Това е най-високото му ниво досега и според икономисти вече не се основава на реална търговия.

Подобни суапови проценти са огромно препятствие за чуждестранните инвеститори, които искат да заложат срещу лирата или да хеджират или затварят позиции, така че те разпродадоха дяловете си в турски акции и облигации, които бяха подложени на силен натиск за четвърти пореден ден.

Действията на правителството са временни и имат за цел да отблъснат спекулативните атаки, съобщи един от източниците запознат с въпроса.

Икономистите призовават за реформи в икономиката, за да не се позволи все по-голям брой турски граждани да загубят доверие в икономиката и да се обърнат към чуждестранни валути.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още