IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на заявленията при безработица в САЩ е на най-ниското ниво от 1969 г.

В момента компаниите в САЩ се опитват да се справят с недостига на работници, което и доведе до забавяне в броя на новооткритите работни места в частния сектор

16:37 | 04.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Броят на американците, които са подали молба за обезщетения при безработица, се е понижил до над 49-годишно дъно през миналата седмица, което показва устойчивостта на пазара на труда въпреки забавянето на икономическия растеж, съобщава Ройтерс.

Заявленията при безработица са намалели с 10 хил. до сезонно коригираните 202 хил. през седмицата, приключила на 30 март, като това е най-ниското ниво от 1969 г., съобщиха от Министерство на труда. За сравнение, икономистите, интервюирани от Ройтерс, очакваха заявленията да нараснат до 216 хил. през последната седмица.

Четириседмичната плъзгаща се средна стойност на заявленията при безработица, считана за по-добра мярка за пазара на труда заради намаляването на волатилността от седмица до седмица, се понижава с 4 хил. до 213,5 хил. Това е най-ниското ниво на показателя от началото на октомври 2018 г.

В момента компаниите в САЩ се опитват да се справят с недостига на работници, което и доведе до забавяне в броя на новооткритите работни места в частния сектор в страната.

От други данни, публикувани в сряда, стана ясно, че частният сектор в САЩ е създал 129 хил. работни места през март, разминавайки се с прогнозите на анализаторите за нарастване на заетостта със 184 хил. работни места. За сравнение, през февруари бяха създадени 197 хил. работни места. Освен това за първи път от декември 2016 г. е намалял броят на новосъздадените работни места за производство на стоки.

Забавянето в темпа на създаване на нови работни места в частния сектор в САЩ се случва на фона на забавяне на световния растеж, продължаващия търговския конфликт, понижаващия се ефект от намаляването на данъците и по-малкото кандидати за работа.

В петък Министерство на труда ще публикува по-обширен доклада за пазара на труда извън земеделския сектор, включващ както публичния, така и частния сектор.

Прогнозите са нивото на безработица да остане 3,8% през март, колкото беше отчетено и месец по-рано. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още