IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на заетостта в частния сектор в САЩ се забави до 18-месечно дъно

За първи път от декември 2016 г. е намалял броят на новосъздадените работни места за производство на стоки

16:55 | 03.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американските компании са създали най-малко работни места през март от края на 2017 г., съобщава Bloomberg. Това е сигнал за потенциална слабост преди месечния доклад на Министерство на труда, който се очаква да бъде публикуван в петък.

Частният сектор в САЩ е създал 129 хил. работни места през март, разминавайки се с прогнозите на анализаторите за нарастване на заетостта със 184 хил. работни места, сочат данни от редовния месечен доклад на компанията ADP. За сравнение, през февруари бяха създадени 197 хил. работни места. Освен това за първи път от декември 2016 г. е намалял броят на новосъздадените работни места за производство на стоки.

Забавянето в темпа на създаване на нови работни места в частния сектор в САЩ се случва на фона на забавяне на световния растеж, продължаващия търговския конфликт, намаляващия ефект от намаляването на данъците и намаляването на броя на кандидатите за работа.

„Пазарът на труда отслабва, като ръстът на заетостта се забавя значително в повечето индустрии и компании“, коментира Марк Занди, главен икономист в Moody’s Analytics. 

Данните на ADP излизат само два дни преди Министерство на труда да публикува по-обширен доклада за пазара на труда извън земеделския сектор, включващ както публичния, така и частния сектор.

Прогнозите са нивото на безработица да остане 3,8% през март, колкото беше отчетено и месец по-рано. 

Междувременно в началото на седмицата стана ясно, че продажбите на дребно в САЩ са отбелязали изненадващ спад през февруари – поредният знак, че икономическият растеж е преминал на по-ниска предавка.

Продажбите на дребно са се свили с 0,2% на месечна основа, като домакинствата са намалили разходите си за мебели, дрехи, храна и електроуреди. По-малко се покупките и на строителни материали и градинарско оборудване. В същото време данните за януари бяха ревизирани в посока нагоре, като продажбите нарастват с 0,7% вместо с 0,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още