IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакванията на бизнеса в Германия се повишават през октомври

Това може би е знак, че забавянето в най-голямата европейска икономика е спряло в началото на четвъртото тримесечие

14:40 | 25.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Очакванията на бизнеса в Германия се повишиха през октомври, след като предишния месец отчетоха най-ниските си стойности от десетилетие. Това може би е знак, че забавянето в най-голямата европейска икономика е спряло в началото на четвъртото тримесечие, съобщава Bloomberg.

Цифрите от института Ifo внасят искрица надежда, ден след като проучване показа, че промишлеността все още се забавя и заетостта в индустрията спада с най-бързи темпове от близо 10 години насам. Смята се, че германската икономика е била в техническа рецесия през третото тримесечие, но въпреки това икономистите прогнозират връщане към скромен растеж в края на годината. г г

От Ifo казаха в петък, че показателят им за бизнес климата остава непроменен през октомври, а показателят за очакванията на бизнеса е изпреварил прогнозите на икономистите и достига тримесечен връх.

Доходността на 10-годишните ценни книжа на Германия се покачва с 2 базисни пункта до минус 0,37%.

Този доклад представлява една от малкото обнадеждаващи новини за икономиката на страната, опираща се на износа. Търговията на Германия понася множество удари, от глобалното забавяне на фона на търговското напрежение до катаклизмите в автомобилната индустрия. Индексът наа мениджърите по поръчките показва, че производството спада стремглаво, въпреки че последните данни показват известно забавяне на понижението.

Затрудненията на страната се пренасят и в еврозоната, където Европейската централна банка засили паричните си стимули миналия месец, като намали лихвените си проценти допълнително под нулата и започна отново изпълнението на програмата за количествени облекчения. На последната си пресконференция на поста след септемврийската среща на Управителния съвет на банката в четвъртък гуверньора на ЕЦБ Марио Драги подчерта, че секторът на услугите в еврозоната сега показва известни признаци на подобрение.

Въпреки че негативните тенденции се усилват, предприемането на фискални стимули от страна на правителството в Германия изглежда малко вероятно.

Канцлерът Ангела Меркел заяви, че проблемът не е в недостига на пари за инвестиции, и че има достатъчно проекти, които могат да бъдат разработени. Все пак изглежда, че партията й смекчава позицията си относно необходимостта от балансиран бюджет. Това може би е окуражаващ знак за Кристин Лагард, която поема поста управител на ЕЦБ след изтичането на мандата на Драги през този месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още