IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин: Не даваме празни обещания

Правителството на Китай заяви, че няма да създаде у партньорите си "умора от обещанията" на страната да отвори икономиката си за чуждестранни компании

14:58 | 04.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Правителството на Китай заяви, че няма да създаде у партньорите си "умора от обещанията" на страната да отвори икономиката си за чуждестранни предприятия. Изявлението идва в навечерието на едноседмичния панаир на вноса, след като Европейският съюз заяви, че Китай трябва да направи бързи и съществени подобрения в политиката си, предава Ройтерс.

Миналата седмица, преди панаира в Шанхай, най-големият търговски партньор на Китай, Европейският съюз, заяви че съществува риск да се умори от обещанията, призовавайки Поднебесната империя да прояви „повече амбиция и истински усилия за постигане на равновесие и равнопоставеност“.

Китай отдавна е подложен на обвинения в нелоялни търговски практики: от принудителни трансфери на технологии до протекционистки политики относно условията за влизане в пазара. Критикуван е, че дава обещания да отвори своя пазар и не ги изпълнява.

На брифинг говорителят на външното министерство Ген Шуанг заяви, че когато става дума за ангажимент за реформи и отваряне на икономиката, Китай винаги е спазвал обещанията си.

„Така че Европа може да бъде спокойна. Китай няма да пести усилия за изпълнение на своите обещания и ангажименти. Няма да има проблем с т. нар. „умора".

Панаирът ще бъде открит във вторник с реч на президента Си Дзинпин. Френският президент Еманюел Макрон и новият еврокомисар по търговията Фил Хоган също ще присъстват на събитието.

Въпреки че, Брюксел и Вашингтон имат общи оплаквания за проблеми, с които се сблъскват техните компании в Китай, ЕС не прибягва до налагане на наказателни мита, както САЩ.

Обезпокоен от потенциалното китайско доминиране в стратегически европейски индустрии, ЕС обаче се опитва да принуди Пекин да отвори своите пазари и да се ангажира с премахването на това, което Брюксел нарича несправедливи бариери пред търговията.

Проучване направено от шанхайския клон на Търговската камара на Европейския съюз в Китай, публикувано в понеделник, свидетелства че някои европейски компании са се почувствали излъгани на изложението през миналата година. Много от сделките, сключени миналата година, не са били реализирани по-късно, а част от анкетираните дори ги наричат само „символични споразумения“.

„Очакваме тазгодишното събитие да бъде съпътствано от конкретни мерки за улесняване на по-нататъшното отваряне на пазара и увеличаване на чуждестранните инвестиции, а не от празни обещания“, коментира Карло Д'Андреа, вицепрезидент на Търговската камара на Европейския съюз в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още