IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогноза: Вътрешното търсене тласка икономиката на Япония към нов ръст

Той обаче може да се окаже последен, тъй като ефектът от повишаването на данъка върху продажбите ще бъде спирачка през следващото тримесечие

09:29 | 06.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Японската икономика най-вероятно нараства за четвърто поредно тримесечие през периода юли-септември, подпомогната от солидното вътрешно търсене, след като потребителите увеличиха своите разходи, за да изпреварят увеличението на данъка върху продажбите, сочи проучване на Ройтерс. 

Темпът на растеж на третата по големина икономика в света обаче се забавя спрямо второто тримесечие, тъй като природните бедствия, като тайфуни и наводнения, противодействаха на силните потребителски разходи, докато слабото външно търсене също отне от скоростта при износа.

Анализаторите, анкетирани от Ройтерс, очакват японската икономика да се свие през четвъртото тримесечие, тъй като ефектът от повишаването на данъка върху продажбите ще окаже спирачен ефект.

Икономистите прогнозират, че брутният вътрешен продукт (БВП) на Япония е нараснал с 0,8% на годишна база в периода юли-септември.

Това ще доведе до 0,2-процентен ръст на тримесечна база, в сравнение с ревизираните 0,3%, отчетени за периода април-юни, сочи анкетата.

„Потреблението в частния сектор помогна на икономиката, но растежът ѝ вероятно ще бъде ограничен, тъй като износът остава слаб и компаниите задържат продукцията си във фабриките“, посочва Такуми Цунода, старши икономист в Shinkin Central Bank Research Institute.

Потреблението в частния сектор, което представлява около 60% от целия японски БВП, отчита увеличение с 0,6 на сто за разглежданото трето тримесечие, като растежът му е еднакъв с този от април-юни, твърдят анализаторите.

Капиталовите разходи вероятно нарастват с 0,9% през третото тримесечие след 0,2%-процентен ръст през април-юни.

„Дружествата са леко предпазливи по отношение на капиталовите разходи заради слабия износ и фабричното производство, но търсенето на средства за разходи за спестяване на работна ръка и автоматизация поради недостиг на работна сила остава силно“, коментира от своя страна Ясунари Танака, анализатор в Mitsubishi Research Institute.

Правителството ще публикува данните за БВП на 14 ноември в 21:50 българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още