IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите на домакинствата в Япония скачат преди данъчното увеличение

Повишението от 8% бележи най-бързия темп на растеж от 2001 г. насам

10:33 | 01.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Проучване показва, че разходите на домакинствата в Япония най-вероятно се повишават с най-бързия си темп за близо 20 години през септември, тъй като потребителите се увеличили покупките преди планираното повишаване на данъка върху продажбите през октомври. 

Разходите на японските домакинства се повишават със 7,8% през септември спрямо година по-рано, показва анкетата на Ройтерс, включваща мнението на 14 икономисти. Това е най-бързият темп след съответните данни от 2001 г.

Разходите през септември надхвърлят регистрираните 7,2% през март 2014 г., месец по-рано от предишното увеличение на данъка върху продажбите.

„Данните за продажбите на дребно показват, че се наблюдава ускоряване в търсенето на луксозни стоки, електронни уреди, козметика и алкохол“, посочва Такеши Минами, главен икономист в Norinchukin Research Institute.

Япония осъществи на два пъти отлаганото увеличаването на данъка върху продажбите от 8% на 10% на 1 октомври, което се счита за критично при разпределянето на финансите на страната, но това може да тласне икономиката към рецесия, тъй като помрачава настроението на потребителите.

Продажбите на дребно нараснаха с най-бърз темп за последните 5 години и половина през септември, тъй като потребителите се втурнаха да купуват артикули, за да изпреварят увеличението на данъка.

Правителството ще обяви данните за разходите на домакинства на 8 ноември.

Японската централна банка (ЯЦБ) реши да продължи стабилния курс на своята парична политика в четвъртък, както се и очакваше, но ясно сигнализира, че може да намали лихвените проценти в близко бъдеще, подчертавайки своята загриженост, че задграничните рискове могат да провалят крехкото икономическо възстановяване на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още