IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ очаквано не промени паричната си политика

Централната банка запази основните си лихвени проценти и темпа на изкупуване на активи

16:02 | 12.12.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Управителят на ЕЦБ Кристин Лагард.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Управителят на ЕЦБ Кристин Лагард. Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка остави паричната си политика непроменена по време на първата официална среща на борда откакто Кристин Лагард пое поста управител. Това насочва вниманието към момента, в който французойката ще обяви началото на периода за преразглеждане на стратегията на институцията за защита на икономиката в еврозоната, информира Bloomberg.

ЕЦБ взе решение лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение да останат непроменени – съответно 0,00%, 0,25% и минус 0,50%. Управителният съвет очаква основните лихвени проценти на ЕЦБ да се задържат на сегашното си или по-ниско равнище, докато той не отбележи, че перспективата за инфлацията устойчиво се е доближила до желаното равнище от достатъчно близко, но малко под 2%. Институцията също така оповести запазването на политиката за нетните покупки по програмата за закупуване на активи, с месечен темп от 20 млрд. евро. Управителният съвет очаква те да продължат толкова дълго, колкото е необходимо, за да засилят нерестриктивното въздействие на основните лихвени проценти на ЕЦБ, и да приключат малко преди той да започне да ги повишава.

Кристин Лагард може да използва пресконференцията след заседанието на Управителния съвет, за да посочи начална дата за първата цялостна преоценка на целите на ЕЦБ от около 16 години насам. Макар че се очаква преразглеждането да бъде ограничено до това дали целта за нивото на инфлацията трябва да бъде коригирана, французойката даде да се разбере, че иска институцията да се ангажира със създаване на политики по актуални въпроси като борбата с изменението на климата.

Досега инфлацията е на средно ниво от едва 1,2% през 2019 г., което е доста по-малко от целта на институцията въпреки годините на безпрецедентни и често спорни стимули, въвеждани от предшественика на Лагард Марио Драги.

Очаква се Лагард да представи и най-новите макроикономически прогнози на институцията. Въпреки че напоследък някои индикатори предполагат, че забавянето намалява, Германия остава въвлечена в най-лошия си производствен спад през последното десетилетие. Търговската война между САЩ и Китай, и Brexit също продължават да тежат върху икономическия растеж.

В решението си за паричната политиката Управителният съвет потвърди още, че възнамерява да продължи да реинвестира изцяло погашенията по главници на ценни книжа с настъпващ падеж, придобити по програмата за закупуване на активи, за продължителен период от време след датата, на която започне да повишава основните лихвени проценти на ЕЦБ, и във всеки случай толкова дълго, колкото е необходимо за поддържането на благоприятни условия на ликвидност и значителна степен на парично стимулиране.

Всяка индикация за неясноти през следващите години повдига въпроса колко „боеприпаси“ са останали на централната банка. Дори служителите, които най-много подкрепят досегашния пакет от стимули, изразяват нежелание за по-нататъшно намаляване на лихвите по депозитите, а самата Лагард предупреди за пагубни странични ефекти като създаване на финансови балони, влошаване на банковата рентабилност и недоволство сред спестителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 4 години
Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард запазва неправилното емитиране на евро.При наличие на банковата грешка Европейския съюз е с нарастващи щети и заплаха за начало на стихиен етап на криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
mrynmryn
преди 4 години
Остана ли финансова институция, в която тая да не е била на водеща позиция?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Mohave __
преди 4 години
Аз мисля , че трябваше поне 100 на месец . Така излиза че действат предпазливо и ги е грижа за нещо , което е далеч от истината .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
ПИЧ
преди 4 години
A koга ще махнат това 20 млрд евро изкупуване, всеки месец. Това наливане на 20 млрд. без обявен край.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още