IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство в еврозоната неочаквано се понижи отново през юни

Евростат ревизира данните за месечния темп на промишленото производство през май до спад от 1,1%

14:12 | 12.08.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Промишленото производство в еврозоната отново се понижи през юни, след като очакванията за увеличение не се сбъднаха, тъй като пречките във веригата на доставки възпрепятства дейността, показват данните на Евростат, цитирани в четвъртък от MarketWatch.

Производството на фабрики, мини и комунални услуги в зоната на единната валута през юни е спаднало с 0,3% спрямо предходния месец, съобщи статистическата агенция на ЕС. Икономистите, анкетирани от The Wall Street Journal, прогнозираха увеличение с 0,2%. Евростат ревизира данните за месечния темп на промишленото производство през май до спад от 1,1% спрямо понижение от 1,0% в първата оценка.

евростат евростат

Производството е спаднало с 1,5% на месец за капиталовите стоки и 0,6% за енергията, докато производството се е увеличило с 0,1% както за дълготрайни потребителски стоки, така и за междинни стоки, и е нараснало с 1,6% за нетрайни потребителски стоки, съобщи Евростат.

На годишна база промишленото производство нарасна с 9,7% през юни, което е по-малко от увеличението с 10,5%, прогнозирано от икономистите. Този скок се дължи отчасти на базовия ефект поради много слабите данни през юни 2020 г.

Евростат преразгледа и годишния ръст на промишленото производство за май на 20,6% от 20,5% преди.

Като цяло перспективите за индустриалния сектор на еврозоната остават положителни, тъй като облекчаването на ограниченията стимулира търсенето. Нарушенията във веригата на доставки продължават да влияят на производството в някои сектори, особено на моторните превозни средства, и е малко вероятно тези трудности да избледнеят напълно до края на годината, казват икономисти.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още