IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на биткойна мина ключовия праг от 50 хил. долара

За последно тя бе над това ниво в средата на май

10:22 | 23.08.21 г. 31
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Цената на биткойна премина ключовия праг от 50 хил. долара, продължавайки възстановяването си след близо тримесечен период на разпродажби, започнал през май.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация поскъпва с 1,6% за последните 24 часа към 9:40 ч. българско време до 50 100,22 долара. За последно тя бе над това ниво в средата на май, съобщава Bloomberg.

Цената на биткойна през последната година. Графика: CoinDesk

Другите водещи криптовалути се представят разнопосочно. Етерът поскъпва с 1,8%, а валутата кардано - с близо 9,5%. От своя страна рипълът поевтинява с 0,6%, както и доуджкойнът, който губи 0,5% от стойността си.

Възстановяването на цената развълнува верните привърженици на дигиталната валута, връщайки отново на мода прогнозите за стойност от 100 хил. долара или повече.

Биткойнът „се приближава до горния край на това, което очаквам като нов диапазон на търговия от ниския край на 40-те хиляди до ниския край на 50-те хиляди“, коментира Рик Бенсиньор, главен изпълнителен директор на Bensignor Investment Strategies.

Стойността на биткойна достигна до най-високото си равнище в средата на април от близо 65 хил. долара, стимулирана от интереса на институционалните инвеститори. По-късно обаче серия от отрицателни коментари потопиха цената, комбинирани с някои регулаторни ограничения в Китай. Последното дъно на криптовалутата бе под 30 хил. долара от края на юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:45 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 3 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
При всяка голяма промяна в финансовата и икономическа система в света има печеливши и губещи.Така ще се случи и този път...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Ако централните банки са ти критерий за компетентност...Точно те ще направят така,че криптовалутите да се превърнат в мейнстрийм.Този процес тече в момента с пълна сила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 2
cherney
преди 2 години
"никой оше не е разбрал каква е употребата на биткоин"---------------------------------------------------------------------Три от най-големите легенди на Уолстрийт - Пол Тудор Джоунс, Стенли Дръкънмилър и Рей Далио - чието общо състояние е над 30 млрд. долара бяха сред критиците на биткойн, но впоследствие ревизираха становището си и днес част от състоянието им е в биткойн. Те явно са разбрали за разлика от теб. Но това не е изненадващо, доколкото са доста по-умни от всички нас, които пишем тук
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 2 години
* че тия малоуумници изгореха ток за една Африка! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 2 години
време е за твжки регулации и забрана на пирамидата, че тия изгореха малоууумноци ток за една Африка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 2 години
никой оше не е разбрал каква е употребата на биткоин... а и каква употреба може да има една реьултата на една хеш функция извън криптирането на информация.. никаква... плескай че горните два процвнта решиха да вдигнат малко цената, че се бехте покрили последния месец...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 3
cherney
преди 2 години
И защо взимаш две десетилетия, за да се аргументираш, а не 40 години, например? Златото започна да се покачва след дот.ком катастрофата, но основния катализатор за прираста беше първия щатски ETF през 2004г. Същото ще се случи с биткойн след разрешение на първия американски ETF. Между другото, в Канада вече има три, а САЩ изостават.Златото няма как да е адекватно store of value, доколкото commodities принципно не могат да имат подобна функция. По този въпрос има много написано през последните двадесете години и е добре да прочетеш. Обяснено е и защо не могат да изпълняват тази функция. Най-просто казано - не са ограничено количество, а покачването на цената до конкретен размер стимулира бизнеса да инвестира в добив, който е бил нерентабилен при предходната по-ниска цена. Втората основна причина за спирачката пред commodities е науката, като типичен пример е фракинга в петролната промишленост. Близкият изток кроеше планове за 250 долара за барел, но науката измисли фракинга и ..... им издърпа килимчето под краката. Със златото е същата история. В рамките на следващите десет - петнадесет години ще загуби голяма част от капитализацията си, защото не може да изпълнява функцията на store of value и digital properties в съвременния свят. Това е неизбежно, а тук въпроса е кой от коя страна ще остане - от тази с биткойн и др. крипто проекти в портфейла си или от тази без тях. Златото действително има конкретна употреба, а и биткойн има такава. Просто ти не знаеш каква.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Да вадиш конкретни периоди и да се коментира колко било нагоре или надолу, е меко казано некоректно. За последните 20 години златото е ниминално поскъпнало 5 пъти. И да, големите инвеститори и централни банки купуват злато, а не шиткойни и това няма да се промени. И да, пазарът на злато е над 10 пъти по-голям от на шиткойн. И да, златото има конкретна употреба, за разлика от шиткойн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 2 години
не ме интересува.. от злато се интересуват само араби, индийци и нискочели балкански гангстери...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 4
evlogi
преди 2 години
Да, вярно е, например често повтаряната лъжа, че златото е добро средство за защита от инфлацията.Ако вземем периода от 2011 година насам, всеки,който се е вързал на този кьорфишек, е загубил почти една трета от реалната стойност на вложението си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още