IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банки се готвят за идването на дигиталните пари

Би било странно допълнителен инструмент, издаван от централна банка, да няма статут на законно платежно средство, смята Фабио Пената от ЕЦБ

08:44 | 10.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Дигиталните валути, подготвяни от големите централни банки, най-вероятно ще станат законно платежно средство в техните юрисдикции. На това мнение поне са държавни представители, които изучават възможностите от подобни инициативи.

Подобно развитие е „вероятно“ в еврозоната, коментира членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Фабио Панета по време на конференция в Хелзинки.

В обръщение от същото събитие гуверньорът на Руската централна банка Елвира Набиулина се съгласи с подобно бъдеще. Тя обаче подчерта важността на „безпроблемното обращение между отделните форми на пари“, наричайки го „ключово за доверието на обществото в тези пари“.

Гарантирането, че дигиталните пари ще бъдат законово разпознавани като форма на плащане, редом с банкнотите и монетите, може да даде на новата валута преднина пред другите видове електронно разплащане. Това също така би могло да успокои страховете, че дигиталните пари ще бъдат пренебрегнати за сметка на кредитни карти и приложения или дори стейбълкойни.

„Би било доста странно допълнителен инструмент, издаван от централна банка, да няма статут на законно платежно средство“, допълни Панета. ЕЦБ ще разгледа въпроса през следващите две години, каза той, но подчерта, че даването на този статут не трябва да се приема за даденост.

В Китай, която най-вероятно ще е първата голяма икономика, която да има свои дигитални пари, плановете за дигиталния юан предвиждаха той да бъде законно платежно средство още от самото начало.

Управителят на централната банка в страната И Ган, който също взе участие във форума, заяви, че докато има нужда от пари в брой, Китайската народна банка няма да спира снабдяването или да нарежда заменянето им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още