IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция вижда предимства в цифрова валута на централната банка на едро

Валутата може да поддържа стандартите за сетълмент на ценни книжа и да избегне фрагментацията от съществуването на множество частни версии, смятат в банката

17:48 | 08.11.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Централната банка на Франция призова за допълнителни проучвания по въпроса за цифрова валута на централната банка (CBDC) за използване на едро* във финансовия сектор, след като откри предимства в ефективността за пазарите и плащанията, пише Bloomberg.

Проучванията са показали, че цифровата валута на централната банка може да поддържа стандартите за сетълмент на ценни книжа и да избегне потенциална фрагментация от съществуването на множество частни версии, смятат в банката.

Цифровата валута може също да прави трансграничните плащания "по-бързи, по-евтини, по-прозрачни и по-приобщаващи", се казва в първия доклад на френската банка, откакто започна да разглежда темата през 2020 г.

Констатациите са част от редица проучвания на регулаторите, които се стремят да бъдат в крак с бързото развитие на криптоактивите и дигиталните плащания, което беше допълнително стимулирано от навлизането на най-големите технологични компании в света в сектора.

Те са съпътствани от притесненията на някои правителства, че суверенитетът върху парите и плащанията е заложен на карта, а централните банки са загрижени за контрола над финансовите системи.

Френските експерименти с дигитална валута на едро допълват двугодишен изследователски проект на Европейската централна банка за емитирането на цифрово евро за търговия на дребно. Идеите за версията на дигитална валута за търговия на едро все още са на ранен етап от развитието си.

Централната банка на Франция заяви, че е необходима още работа, за да се проучи как паричната политика и икономиката ще бъдат засегнати от издаването на дигитална валута на централна банка на повече посредници. Регулаторът посочва, че централните банки трябва също да оценят технологията, необходима за такъв проект, включително неговата енергийна ефективност и мащабируемост.

*Цифровата валута на централна банка за търговия на дребно би била равносилна на цифрова версия на парите в брой, които са по същество универсално достъпни, версията за търговия на едро би била достъпна само за по-ограничен кръг от участници, обикновено финансови институции, които държат депозити в централната банка. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още