IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия е спечелила 6 млрд. евро, докато е трупала дълг през 2021 г.

Заради причинената от коронавируса криза федералното правителство взе рекордни заеми от около 483 млрд. евро

13:49 | 23.12.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Благодарение на отрицателните лихвени проценти Германия отново успява да спечели милиарди евро през тази година, докато трупа дългове. При емитирането на федерални ценни книжа за финансиране на бюджета, включително на специалните фондове, „бяха събрани плащания в размер на около 5,855 млрд. евро“, се посочва в отговор на държавния секретар по финансите Флориан Тонкар на въпрос на депутата от Левицата Кристиан Гьорке.

Заради високите разходи в резултат на причинената от коронавируса криза федералното правителство взе рекордни заеми от около 483 млрд. евро на финансовия пазар през 2021 г. Според отчета на Тонкер средната доходност на емитираните федерални ценни книжа е минус 0,56%. Въпреки това на търговете е отчетено средно презаписване от 1,7 пъти. „Въпреки отрицателната доходност германските облигации се продават като топъл хляб", казва Гьорке, цитиран от DPA.

Експертите очакват финансовата среда да остане благоприятна и за новия федерален министър на финансите Кристиан Линднер. „Условията за финансиране на федералното правителство остават отлични“, казва пък икономистът на NordLB Бернд Кампен.

„Очакваме отрицателна доходност и през следващата година“, сигурен е той и добавя, че това се дължи не на последно място на факта, че Европейската централна банка (ЕЦБ) може да не прекрати политиката си на нулеви лихвени проценти преди 2023 г. Ако обаче пандемията бъде преодоляна и икономиката се подобри, доходността може да започне да се повишава през втората половина на годината.

За следващата година предвижданията на ресорната финансова агенция са за емисии на стойност 410 млрд. евро. Германските облигации, по специално десетгодишните книжа (бундове), се радват на голяма популярност сред инвеститорите, тъй като всички големи рейтингови агенции оценяват кредитоспособността на страната с ниво ААА. Освен това ЕЦБ е сериозен купувач на германски държавни ценни книжа, което допълнително понижава доходността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
Докато Германия, ерчейки се на Рашата и заплашвайки я с ядрен удар, е трупала дълг, "Газпром" е изкарал едни мизерни 30 милЯрда. Включително и на гърба на дойчовците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още