IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият растеж на еврозоната продължи да се забавя през януари

Инфлацията на Стария континент е продължила да се ускорява и в началото на 2022 г.

13:01 | 03.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Paul Ratje/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Ratje/Bloomberg

Икономическият растеж на еврозоната е продължил да се забавя и в началото на новата година, докато омикрон вариантът на коронавируса е ограничил активността на компаниите, най-вече на тези в сектора на услугите. Забавянето в ръста обаче е било смекчено от ръста в продукцията на производствения сектор, който отбеляза най-бързия си темп на покачване от септември 2021 г., става ясно от доклада на IHS Markit, публикуван в четвъртък.

Данните на агенцията за януари показаха и повторно ускоряване на инфлацията в еврозоната.

Общият индекс на мениджърите по поръчките в продукцията (PMI) на IHS Markit е достигнал ниво от 52,3 пункта през януари. За сравнение – през декември показателят е бил 53,3 пункта. Резултатът е сигнал за по-бавното повишение в продукцията на частния сектор на еврозоната. Освен това бизнес активността е нараснала с най-бавния си темп от март 2021 г., когато индексът отново се е върнал на положителна територия.

Лекият ръст през януари е отражение на по-слабото покачване сред доставчиците на услуги, докато производството се е увеличило.

Най-голям ръст в продукцията на секторите на услугите и на производството е бил отчетен в Ирландия. Междувременно Германия е отчела частично възстановяване на бизнес активността след понижението през декември. Испания отбеляза първото си свиване от февруари 2021 г.

Темпът на растеж на заетостта се е ускорил през януари и продължава да е над исторически средното си ниво. Основна причина за това обаче е секторът на производството, докато ръстът в заетостта в услугите е бил умерен.

Въпреки резултата европейските компании очакват активността да нарасне през настоящата година. Оптимизмът през януари достигна най-високото си ниво от миналия октомври.

Данните на IHS Markit обаче показват и повторно усилване на ценовия натиск на Стария континент. Спрямо декември ръстът в цените е бил лек, но е бил значително по-висок спрямо нивата отпреди ноември 2021 г., когато инфлацията достигна рекордно равнище

Колкото до сектора на услугите, индексът на мениджърите по поръчките в услугите (PMI) на IHS Markit е достигнал 51,1 пункта спрямо декемврийските 53,1 пункта. Това е най-бавното повишение на бизнес активността от април 2021 г., което съвпада с по-лекия ръст в броя на новите поръчки. Заетостта в сектора е нараснала, макар и с по-бавен темп спрямо декември.

„Икономиката на еврозоната се е забавила допълнително през януари след отслабналия растеж през последното тримесечие на 2021 г. Компаниите отчитат свито търсене и продължаващи ограничения вследствие на пандемията по отношение на недостига на работна ръка и на доставките на суровини“, каза главният бизнес икономист в IHS Markit Крис Уилямсън

„Ключово опасение е, че инфлационният натиск продължава да нараства, като е вероятно поскъпващата енергия допълнително да го увеличи през следващите месеци. Напрежението в Украйна също представлява негативен риск за перспективите като всяка ескалация на проблема би могла допълнително да помрачи бизнес нагласите“, допълни експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още