IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемите с доставките свиха промишленото производство на Германия

Продукцията през 2021 г. се е увеличила с 3% на годишна база, но е била с 5,5% по-малко спрямо предкризисната 2019 г.

13:59 | 07.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Промишленото производство в Германия е намаляло през декември, докато проблемите с веригите на доставка нанесоха удар на най-голямата европейска икономика, пише Ройтерс.

Промишленото производство се е свило с 0,3% през декември на месечна база, показват данните на Федералната статистическа служба (Destatis), публикувани в понеделник. За сравнение – през ноември ревизираните данни показаха ръст от 0,3 на сто. Очакванията на икономистите бяха за повишение в размер на 0,4%.

Продукцията през 2021 г. се е увеличила с 3% на годишна база, но е била с 5,5% по-малко спрямо предкризисната 2019 г.

Икономиката на страната се е разширила с 2,8 на сто през 2021 г. За сравнение – френската икономика се е разраснала със 7%. Данните показват уязвимостта на Германия пред проблемите със снабдителните вериги, които затрудняват производителите – гръбнакът на икономиката на страната.

Германия често е представяна като икономическия двигател на Европейския съюз (ЕС), но въведените ограничителни мерки в края на 2021 г., както и проблемите с доставките, са довели до свиване на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната с 0,7% през четвъртото тримесечие.

Има обаче и сигнали за по-оптимистично начало на 2022 г.

Строителството в Германия започна новата година със силен старт, записвайки най-бързия ръст на активността от близо две години, показват данните на IHS Markit, публикувани в петък.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на IHS Markit в строителството е нараснал до 54,4 пункта през януари. Това е значително увеличение спрямо декемврийското ниво от 48,2 пункта и е най-бързият темп на растеж от февруари 2020 г.

Очакванията на компаниите в страната и потребителското доверие също бележат подобрение в началото на новата година.

Миналия месец германското правителство понижи прогнозите си за икономическия растеж за 2022 г. на 3,6%. Икономическият министър Роберт Хабек посочи, че очаква забавяне до 2,3% през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още