IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството в Германия даде силно начало на 2022 г. с близо двугодишен връх

Темпът на растеж на активността в сектора достигна най-високото си ниво от февруари 2020 г.

11:39 | 04.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Строителството в Германия започна новата година със силен старт, записвайки най-бързия си ръст на активността от близо две години, показват данните на IHS Markit, публикувани в петък. На фона на резкия ръст на фабричните поръчки през януари строителните компании са ускорили темпа на създаване на нови работни места и са отчели по-оптимистични нагласи относно икономическите перспективи.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на IHS Markit в строителството е нараснал до 54,4 пункта през януари. Това е значително увеличение спрямо декемврийското ниво от 48,2 пункта и е най-бързият темп на растеж от февруари 2020 г.

Компаниите са отчели по-силно търсене през миналия месец, като основен двигател на растежа са били новите поръчки в жилищния сектор. Ръстът на дейностите в жилищното строителство е достигнал най-бързия си темп от януари 2018 г. Увеличението в търговското и гражданското строителство е било умерено, като второто е отчело най-добрите си резултати от близо три години.

Данните на IHS Markit показват още, че заетостта в сектора е продължила да нараства за пети пореден месец. Темпът на създаване на нови работни места е достигнал най-високото си ниво от февруари 2020 г. - месецът преди избухването на пандемията от коронавирус.

В същото време строителните компании са отчели рязко увеличение в използването на подизпълнители. Повишението е било най-голямото от септември 1999 г., когато е започнало воденето на статистиката.

Продължава поскъпването на материалите и суровините. Средната цена на строителните материали отново е нараснала значително през януари.

Въпреки това очакванията на компаниите за годината са се подобрили. Това е второто подобрение на показателя в рамките на близо две години. Строителният бизнес в Германия е оптимистично настроен по отношение на търсенето насред надеждата, че пандемичната ситуация ще се облекчи. Очакванията за високите цени обаче все още натежават върху цялостните нагласи на компаниите.

"PMI индексът показа оптимистично начало на годината за сектора“, коментира асоциираният директор в IHS Markit Фил Смит. „Като се има предвид ръста в активността, вероятно фактор за него е било по-доброто от обичайното време през месеца, въпреки че петият пореден месечен ръст на заетостта и по-високите оценки предполагат подобрение на базисните основи“, каза още Смит, който изтъкна, че високият ценови натиск продължава да тежи на строителния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още