IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Омикрон щамът сви продажбите на дребно в Германия през декември

Намалението е повече от очакваното поради затегнатите ограничителни мерки

12:57 | 01.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Продажбите на дребно в Германия са се свили по-силно от очакваното през декември поради затегнатите ограничителни мерки, които навредиха на търговията с текстил, дрехи, обувки и кожени изделия, пише Ройтерс.

Федералната статистическа служба (Destatis) обяви, че продажбите на дребно – волатилен показател, който често подлежи на ревизия - са се свили с 5,5% през декември на реална база. Прогнозите на икономисти, анкетирани от Ройтерс, бяха за понижение от 1,4 на сто.

„Най-вероятно декемврийският спад се дължи, от една страна, на факта, че много аутлети за продажби на дребно започнаха да искат доказателство за ваксинация срещу COVID-19 или за преболедуване, и от друга страна, на сезонните корекции заради Коледа“, посочват от статистическата служба.

През 2021 г. продажбите на дребно, изгладени според инфлацията, са останали устойчиви. Очакванията на анализаторите, анкетирани от Ройтерс, бяха за ръст от 1,1 на сто.

Спрямо февруари 2020 г. - месецът преди избухването на пандемията – показателят е отбелязал ръст от 0,7 на сто.

Германските компании се надяват през пролетта ръстът в броя на новозаразените с коронавирус да се забави и проблемите със снабдителните вериги да се успокоят, което би могло да подобри перспективите за следващите месеци.

Най-скорошните данни на базирания в Мюнхен институт Ifo показаха, че очакванията на компаниите в Германия се подобряват значително в началото на годината, въпреки че оценките на бизнеса за текущата ситуация не са толкова оптимистични.

Индексът на бизнес климата е нараснал до 95,7 пункта през януари. За сравнение, през декември показателят е бил на ниво от 94,8 пункта. „Макар оценките на компаниите за настоящата ситуация не са толкова оптимистични, то техните очаквания значително се подобряват. Германската икономика започва новата година с искрица надежда“, пишат от института.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още