IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският дефицит на САЩ достигна рекордно равнище през 2021 г.

Показателят е нараснал с близо една трета през миналата година, достигайки ниво от над 850 млрд. долара

17:18 | 08.02.22 г.
<p>
	Вносът на страната е достигнал рекордната сума от 3,387 трилиона долара, подпомогнат от вноса на суровини и материали за промишлеността, който е бил на най-високото си ниво от 2014 г. насам.<em> Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Вносът на страната е достигнал рекордната сума от 3,387 трилиона долара, подпомогнат от вноса на суровини и материали за промишлеността, който е бил на най-високото си ниво от 2014 г. насам. Снимка: Bloomberg L.P.

Търговският дефицит на САЩ е достигнал рекордно равнище през миналата година, докато икономиката се възстановява от пандемичния спад от 2020 г. Дефицитът на страната е достигнал 859,1 млрд. щатски долара през 2021 г., съобщи Ройтерс.

Така показателят е отбелязал ръст в размер на 27%. За сравнение, през 2020 г. дефицитът е бил 676,7 млрд. долара.

Вносът на страната е достигнал рекордната сума от 3,387 трилиона долара, подпомогнат от вноса на суровини и материали за промишлеността, който е бил на най-високото си ниво от 2014 г. насам.

Вносът на храни е достигнал рекордни равнища, както и вносът на капиталови, потребителски и други стоки. Достигнати са рекордно високи нива на внос от 70 страни през 2021 г., включително от Мексико, Канада и Германия.

Значителното повишение на показателя засенчва рязкото възстановяване на износа. Износът е нараснал през 2021 г. до 2,528 трилиона долара. Отчетен е рекорден ръст на износа на стоки и материали за промишлеността, на потребителски стоки и на петрол.

Американският дефицит е отбелязал ръст и в последния месец на миналата година, подпомогнат от увеличилия се внос, докато компаниите отново зареждаха складовете си.

Данните на министерството на търговията показаха, че дефицитът е нараснал с 1,8% до 80,7 млрд. долара през декември. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха повишение до 83 млрд. долара.

Данните за ноември бяха ревизирани в посока надолу от 80,2 млрд. долара до 79,3 млрд. долара.

„Ситуацията с търговския дефицит на САЩ няма да се нормализира, докато пандемичните покупки не започнат да се забавят и животът не се върне към това, което беше“, каза главният икономист в FWDBONDS в Ню Йорк Кристофър Ръпкей.

През 2021 г. американската икономика се е разраснала с 5,7%, което е най-силният темп на растеж от 1984 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още