IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турският финансов министър: В момента инфлацията е единственият ни проблем

Инфлацията в страната ще се върне на едноцифрено ниво до лятото на 2023 г., смята Нуреддин Набати

17:41 | 11.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Покачването на цените в Турция ще се забави до изборите в страната през следващата година. Тогава темпът на ускоряване на инфлацията ще се върне на едноцифрени нива. Такова мнение изрази финансовият министър на Турция Нуреддин Набати, цитиран от Bloomberg.

„В момента нямаме други проблеми, освен инфлацията. Доларът се стабилизира, волатилността на валутата е на минимално равнище. Постигнахме конкурентоспособно ниво на валутата“, каза Небати в интервю за телевизия BloombergHT в петък.

Под натиска на турския президент Реджеп Тайип Ердоган Турската централна банка намали лихвения процент с 500 базисни пункта в серия от четири поредни понижения от септември 2021 г. Целта бе да се подкрепи икономическият растеж на страната преди изборите през юни 2023 г., но сега популярността на Ердоган е под въпрос заради бързото покачване на цените.

Потребителската инфлация в Турция достигна 20-годишен връх през януари, записвайки ниво от 48,7 на сто, докато Ердоган пое ангажимент да представи мерки за овладяване на поскъпването на газа и тока за потрбеителите.

В четвъртък предстои централната банка на страната да проведе заседание за паричната си политика.

Очакванията са финансовата институция да запази лихвите без промяна, след като последното лихвено понижение доведе до поевтиняване на турската лира, която изтри почти половината от стойността си от миналата година.

В периоди на волатилност на валутата и на ускоряваща се инфлация турските граждани купуват злато или щатски долари – активи, познати като начин за съхраняване на стойността – което усилва натиска върху турската лира.

Въпреки че Небати не уточни как Турция ще постигне едноцифрено ниво на инфлацията до лятото на 2023 г., той прогнозира, че икономиката ще привлече повече потоци от щатски долари заради летния туризъм, докато спадът в тежестта от външните заеми ще намали търсенето на щатския долар.

„Макроикономическите условия диктуват по-затегната политика, но политическото ръководство иска ниски лихвени проценти. Основните динамики сигнализират допълнителен ценови натиск и несигурност около инфлацията, която ще остане висока. Това вероятно ще спре Турската централна банка да добави още понижения към 500-те базисни пункта намаления на лихвата, натрупани от септември“, каза икономистът за Турция и Швеция в Bloomberg Economics Селва Бахар Базики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още