IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Испания се забави за пръв път от февруари 2021 г.

Въпреки че темпът на покачване на цените се е забавил, инфлацията в страната е била по-висока от тази в цялата еврозона

14:42 | 15.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Потребителските цени в Испания са нараснали с 6,1% на годишна база през януари, показват окончателните данни на испанския статистически институт, цитирани от Ройтерс. Предварителните изчисления на института бяха за ръст от 6% на годишна база през миналия месец.

За сравнение, през декември показателят е бил на рекордно равнище от 6,5 на сто. Това е бил най-бързият годишен темп на растеж от 1989 г. насам. Ситуацията в страната не бе по-различна и през ноември, когато инфлацията в Испания достигна 29-годишен връх на ниво от 5,5%.

През януари ръстът на показателя се е забавил за пръв път от февруари 2021 г.

Цените на жилищата и комуналните услуги са се увеличили с 18,1% през декември, но са били с 5 процентни пункта под нивото си от декември.

Освен това годишният темп на поскъпване на енергията също се е забавил през януари спрямо декември, след като силна снежна буря в Централна Испания предизвика ръст в търсенето през януари миналата година.

Основната инфлация, която изключва волатилните цени на храните и енергията, е била 2,4% на годишна база през януари. Това е най-високото ниво на показателя от 2012 г. насам и показва ръст от предварителните данни за равнище от 2,1 на сто, публикувани месец по-рано.

Въпреки че инфлацията в страната се е забавила през януари, тя е била с по-висок темп на растеж от този в цялата еврозона, който се равнява на 5,1% през януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още