IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Испания поддръжа рекордно равнище за трети пореден месец

Покачването на цените достигна 32-годишен връх от 6,7% на годишна база

19:48 | 30.12.21 г.
<p>
	<em>Хора се разхождат в центъра на Мадрид, Испания. Снимка: Paul Hanna/Bloomberg</em></p>

Хора се разхождат в центъра на Мадрид, Испания. Снимка: Paul Hanna/Bloomberg

През декември инфлацията в Испания се ускорява до 6,7% на годишна база, показват данни на Националния статистически институт на страната, съобщи CNBC. Това е най-бързият годишен темп на растеж на показателя от 1989 г. насам.

През ноември инфлацията в Испания достигна 29-годишен връх на ниво от 5,5%. За сравнение, увеличението в показателя през октомври бе 5,4 на сто. Декемврийските данни показват, че инфлацията в страната се задържа на рекордно високи равнища вече трети пореден месец.

Покачването на цените в последните 12 месеца до ноември достига 5,5% спрямо прогнозите на анализатори, анкетирани от Ройтерс, за 5,7% ръст.

Повишението на месечна база се равнява на 1,3 на сто. За сравнение – през същия период на 2020 г. увеличението е било 0,2 на сто.

От испанската статистическа служба обясняват покачването на показателя със сметките за електричество, както и с повишаването на цените на храните през изминаващата година.

Това е най-високият темп на растеж от 1989 г., когато ускоряването е било в размер на 6,9 на сто. Тогава икономиката на страната премина през бързо разширяване след присъединяването ѝ към ЕС. През март 1992 г. инфлацията в страната отново достигна рекордните стойности от 1989 г.

Данните на статистическата служба показват още, че хармонизираният индекс на потребителските цени се ускорява до 6,7 на сто през декември на годишна база. Това е ръст спрямо ноевмрийските резултати от 5,5%. Очакванията на анализатори, анкетирани от Ройтерс, бяха за 5,8% ръст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още