IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на новооткритите работни места в САЩ достигна 7-месечен връх

Новите работни места извън селскостопанския сектор са се увеличили с 678 хил. през февруари, а заплатите са останали почти без промяна

17:13 | 04.03.22 г. 2
<p>
	Нивото на участие в работната сила се е повишил до 62,3%, отчитайки ръст от 1,1 процентни пункта на годишна база.<em> Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Нивото на участие в работната сила се е повишил до 62,3%, отчитайки ръст от 1,1 процентни пункта на годишна база. Снимка: Bloomberg L.P.

Темпът на растеж на броя новооткрити работни места в САЩ се е ускорил през февруари, достигайки седеммесечен връх, пише CNBC. Така пазарът на труда в страната се е доближил до предпандемичните си нива.

Броят на новооткритите работни места, извън селскостопанския сектор, се е увеличил с 678 хил. през февруари, докато безработицата е била на ниво от 3,8%, показват данните на министерството на труда на САЩ, публикувани в петък. За сравнение - очакванията бяха за ръст от 440 хил. броя и безработица на равнище от 3,9 на сто.

Заплатите са отбелязали незначително повишение през месеца в размер на 0,03%, или един цент повече на час, което може да е знак за възможно охлаждане на инфлация. Очакванията бяха за ръст от 0,5 на сто. На годишна база увеличението се е равнявало на 5,13%, което е значително под прогнозите на Dow Jones за ръст в размер на 5,8%.

Данните от доклада показват, че нивото на заетостта се е доближило до предпандемичното си равнище, въпреки че все още е било с 1,14 млн. души под него. Недостигът на работна ръка продължава да е голяма пречка за запълването на 10,9 млн. работни позиции, открити в края на 2021 г.

„Възстановяването на пазара на труда продължава да е силно, тъй като много американци се връщат на работа“, каза управляващият директор по световни пазари в Citizens Financial Group Ерик Мерлис. „Геополитическите рискове и инфлация застрашават икономическото възстанояване на САЩ, но пандемичните ограничения биват премахвани и продължаваме да наблюдаваме силен ръст на пазара на труда“, допълни Мерлис.

Туристическият сектор води ръстовете, като е добавил 179 хил. работни места. Секторът на професионалните и бизнес услуги е добавил 95 хил. нови позиции, този на здравеопазването - 64 хил., а строителството – 60 хил. Секторът на транспорта и складирането е отчел повишение от 48 хил., докато търговията на дребно – 37 хил. Производството е допринесло с 36 хил. позиции, а секторът на финансовите услугите – с 35 хил.

Освен това министерството на труда на САЩ ревизира и данните си за предходните месеци в посока нагоре. През декември новите работни места са били 588 хил. (със 78 хил. повече от първоначалната оценка), докато през януари новите позиции са били 481 хил.

"Ако видим повече подобни данни в бъдеще, може да сме оптимисти за тази година“, написа директорът по икономически проучвания в сайта за обяви за работа Indeed Ник Бункър. По думите му заетостта расте бързо, докато безработицата все повече се доближава до предпандемичните нива.

"И все пак, в тези несигурни времена не можем да взимаме нищо за даденост. Ако възстановяването поддържа сегашния си темп, няколко ключови показатели за здравословното състояние на пазара на труда ще достигнат предпандемичните си нива това лято“, смята Бункър.

Икономиката на страната е изправена и пред рекордно висока инфлация. Последните данни показаха, че през януари инфлацията в страната се е ускорила до 7,5% на годишна база. Това е най-високото ниво на индекса на потребителските цени от февруари 1982 г.

Въпреки това компаниите продължават да наемат служители, запълвайки празните позиции, останали в туристическия сектор, както и в редица други сектори, засегнати от пандемията.

Федералният резерв на САЩ следи отблизо данните за пазара на труда. По-голямата част от банкерите смятат, че икономиката е близо до постигането на пълна заетост, което допринася за ценовия натиск.

Затова и очакванията са Фед да започне да повишава лихвите от следващото си заседание, което предстои след по-малко от две седмици. Прогнозите на пазарите са първото лихвено повишение да бъде в размер на 25 базисни пункта, като освен това има голяма вероятност за още пет такива увеличения до края на годината, според данните на CME Group data.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
За тебе е добре, ама за путинската агитка тука е тормоз..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Alex Silver
преди 2 години
Това е добре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още