fallback

ЕЦБ може да предприеме най-бързия темп на затягане на политиката от 15 години

Паричните пазари прогнозират четири лихвени повишения до март 2023 г.

15:37 | 28.03.22 г. 2

Европейската централна банка (ЕЦБ) може да затегне паричната си политика с най-бързия темп от над десетилетие насам на фона на ускоряващата се инфлация и продължавата война в Украйна, пише Bloomberg.

Прогнозите на паричните пазари са европейският регулатор да предприеме четири лихвени повишения в периода до март 2023 г. Така основната лихва по депозитите ще бъде повишена до 0,50%. Ако това се случи, темпът на затягане би бил най-бързият от 15 години насам, малко преди началото на световната финансова криза.

Източник: Bloomberg L.P.

По-късно тази седмица предстои да бъдат публикувани данните за инфлацията в еврозоната през март, а освен това се очаква и информация за бизнес климата и потребителските нагласи на Стария континент.

Очакванията са инфлацията да се е ускорила и през третия месец на годината, достигайки най-високото си равнище, отчитано някога. Гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард обаче отрича да има рискове от стагфлация и прогнозира силен ръст на европейската икономика въпреки конфликта в Украйна, който вече навлезе във втория си месец.

"Смятаме, че мащабът на данните може да предизвика хаос сред членовете на Управителния съвет на ЕЦБ", казват стратези от Mizuho International Plc, начело с Питър Чатуел.

В началото на март ЕЦБ изненада пазарите, като реши да ускори темпа на прекратяване на покупките на облигации по старата си програма APP, след като последните данни показаха, че инфлацията в еврозоната е продължила да се ускорява и през февруари 2022 г., достигайки рекорден връх за четвърти пореден месец.

Това е поредното повишение на прогнозите на паричните пазари. Допреди седмица инвеститорите прогнозираха две повишения на лихвата от 25 базисни пункта през 2022 г. В началото на месеца очакванията бяха за по-малко от едно такова увеличение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:51 | 13.09.22 г.
fallback