IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ може да предприеме най-бързия темп на затягане на политиката от 15 години

Паричните пазари прогнозират четири лихвени повишения до март 2023 г.

15:37 | 28.03.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) може да затегне паричната си политика с най-бързия темп от над десетилетие насам на фона на ускоряващата се инфлация и продължавата война в Украйна, пише Bloomberg.

Прогнозите на паричните пазари са европейският регулатор да предприеме четири лихвени повишения в периода до март 2023 г. Така основната лихва по депозитите ще бъде повишена до 0,50%. Ако това се случи, темпът на затягане би бил най-бързият от 15 години насам, малко преди началото на световната финансова криза.

Източник: Bloomberg L.P.

По-късно тази седмица предстои да бъдат публикувани данните за инфлацията в еврозоната през март, а освен това се очаква и информация за бизнес климата и потребителските нагласи на Стария континент.

Очакванията са инфлацията да се е ускорила и през третия месец на годината, достигайки най-високото си равнище, отчитано някога. Гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард обаче отрича да има рискове от стагфлация и прогнозира силен ръст на европейската икономика въпреки конфликта в Украйна, който вече навлезе във втория си месец.

"Смятаме, че мащабът на данните може да предизвика хаос сред членовете на Управителния съвет на ЕЦБ", казват стратези от Mizuho International Plc, начело с Питър Чатуел.

В началото на март ЕЦБ изненада пазарите, като реши да ускори темпа на прекратяване на покупките на облигации по старата си програма APP, след като последните данни показаха, че инфлацията в еврозоната е продължила да се ускорява и през февруари 2022 г., достигайки рекорден връх за четвърти пореден месец.

Това е поредното повишение на прогнозите на паричните пазари. Допреди седмица инвеститорите прогнозираха две повишения на лихвата от 25 базисни пункта през 2022 г. В началото на месеца очакванията бяха за по-малко от едно такова увеличение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 3
xapoznai
преди 2 години
Даже тези, които купиха 2008ма са на печалба към този момент ако говорим за инвестиция със сравним риск... Да, може да има няколко години спад на цените, може вноските да растат, но в крайна сметка винаги ще си на печалба. Това е много дългосрочна инвестиция и няколко лоши години нищо не променят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 2 години
И сега на сцената излизат нашите родни брокери начело с Тихомирчо Тошев от Кредит Център и Полина Стойкова от Бългериън Пропъртис да утешават родните ипотекари как лихвите по кредитите за жилища ще си останели ниски ...след тях са строителите които само калкулират ръста в цените и чакат опашка от плащачи да плащат до безрайност надуването на балона ,и на опашката са родните бансктери според които балон при имотите няма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още