IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ затяга достъпа на банките до кредити след пандемичната ера на щедрост

Ходът е поредната стъпка на банката в посока прекратяване на стимулите, въведени с цел смекчаване на икономическия ефект от Covid-19

16:17 | 24.03.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще затегне достъпа на търговските банки до ликвидност след пандемичната ера на щедрост. Това ще се случи от юли, като регулаторът постепенно ще премахне ултраразхлабените правила, въведени в началото на здравната криза, съобщи ЕЦБ на сайта си, цитирана от Ройтерс.

Ходът е поредната стъпка на банката в посока прекратяване на стимулите, които ЕЦБ въведе, за да смекчи икономическия ефект от Covid-19. На последното си заседание регулаторът реши да ускори темпа на прекратяване на покупките на облигации по старата си програма APP, след като през декември реши покупките по схемата PEPP да изтекат през март.

Като знак за продължаваща подкрепа за най-слабите членове на блока ЕЦБ ще продължи да позволява на банките да приемат гръцки ценни книжа като гаранция въпреки "junk" рейтинга им (облигация с рейтинг под Baa или BBB - бел. ред.).

Така ЕЦБ постепенно ще премахне мерките, които позволиха на финансовите институции по-лесно да теглят заеми от централната банка.

Процесът ще започне през юли - оттогава ЕЦБ вече няма да приема облигации, които са загубили инвестиционния си рейтинг през пандемията и ще повиши някои отстъпки за оценка на заемите, които банките публикуват като гаранция.

Очаква се процесът да приключи до декември 2024 г. "Постепенното прекратяване дава възможност на контрагентите в еврозоната да се адаптират", посочва банката в свое изявление. Регулаторът потвърди и ангажимента си да приема гръцките държавни облигации като гаранция, докато продължава да инвестира постъпленията си от PEPP.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 2 години
Ще има плач за родните брокери,кредитни консултанти,които до онзи ден приспиваха хората да теглят кредити,с успокоения за нисли лихви.Който не си е направил сметката тепърва ще се види в чудо.Висока инфлация,огромни разходи за живот +поскъпващи заеми !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още