IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ ще включва климатичните рискове в капиталовите изисквания за банките

Ходът би наказал финансовите институции за липсата на подготовка за преминаването към чиста енергия

16:16 | 23.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) може да започне да включва рисковете от климатичните промени в рамката за определяне на капиталовите изисквания на банките - ход, който би наказал финансовите институции за липсата на подготовка за преминаването към чиста енергия и за загубите, предизвикани от резките климатични промени.

Няколко представители от Надзорния съвет на ЕЦБ заявиха, че очакват дискусиите по темата да започнат във втората половина на 2022 г., когато вече са получени резултатите и обобщенията от продължаващите стрес тестове на банките, свързани с климата, пише Bloomberg.

Определянето на методология вероятно ще предизвика спорове и може да отнеме време до следващата година - или повече - посочиха представителите на европейския регулатор.

През март ЕЦБ започна най-обстойното проучване към момента за загубите, които банките могат да понесат от климатичните промени. Изискването банките да заделят повече капитал заради климатичните рискове би представлявало огромна промяна в начина, по който регулаторите се опитват да предотвратят големи взривове във финансовия сектор.

Говорител на ЕЦБ отказа да коментира напредъка по процеса.

И все пак несигурността за това колко бързо ще се затопли планетата през следващите десетилетия и недостатъчната информация за ефекта на климата върху баланса на банките кара регулаторите да се подготвят за сложни дискусии, казаха още банкерите. Те очакват големи различия между експертите за това до каква степен трябва да се притиснат заемодателите, като се има предвид, че процесът разчита на недостатъчни данни и незавършена методология.

ЕЦБ провежда и тематичен анализ как финансовите институции включват климата в своите операции, включително в управлението и рисковия мениджмънт.

Темата с климата продължава да е водеща в списъка на ЕЦБ с топ приоритети, дори когато войната в Украйна носи риск от загуби за банките в краткосрочен план.

Един възможен вариант е банките да получат оценки, които да се вземат предвид в техните капиталови изисквания, според регулаторите, с които е разговаряла медията. Оценките биха могли да включват както обемът заеми, отпуснат на клиенти, изправени пред климатични проблеми, така и подготовката на заемодателя по отношение на финансови резерви и способност да засича и управлява рискове.

Най-трудно обаче може да се окаже включването на оценките в тези капиталови изисквания, тъй като те могат да накажат финансови институции, отпускащи заеми на промишления гръбнак на европейската икономика. Освен това има и опасения, че този ход може да накара банките да спрат да дават заеми на собственици на жилища или на компании в конкретни региони, като например крайбрежните региони.

Във вторник гуверньорът на Френската централна банка Вилроа дьо Гало посочи, че методите трябва да са фино настроени и че добавянето им към капиталовите изисквания трябва да стане, след като климатичните рискове са "правилно оценени".

Климатичните промени могат да повлияят на банките чрез физически събития, като наводнения, които унищожават сгради, включени в дадена ипотека. ЕЦБ вече заяви, че няма да има директен ефект от тазгодишните стрес тестове върху капиталовите изисквания за банките, но климатът евентуално ще бъде третиран като другите рискове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още