IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Няма признаци на стагфлация

Войната в Украйна вече натежава на икономическия растеж, но дори най-мрачните прогнози на ЕЦБ предвиждат ръст на брутния вътрешен продукт

13:55 | 21.03.22 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Сред един от известните цитати от книгите на испанския писател Мигел де Сервантес е този, че да правиш добро за глупака е като да наливаш вода в морето. С други думи - абсолютно безсмислено. Същото може и да се отнесе и към изказванията на представители на Европейската централна банка (ЕЦБ) от последните месеци, които упорито уверяваха, че ръстът на инфлацията ще се забави. Данните на европейската статистическа служба Евростат обаче показаха, че тази упоритост е безсмислена на фона на инфлацията, която достигна рекордно ниво за четвърти пореден месец през февруари и вече е почти тройно над целевото равнище на ЕЦБ от 2%.

Избухването на войната в Украйна, която продължава вече близо месец, внесе нова вълна на несигурност и разтърси световните пазари - от този на петрола и суровините до този на никела и пшеницата. Конфликтът увеличи волатилността и изстреля цените на суровините до рекордни равнища, като по всяка вероятност събитията в Украйна ще продължат да увеличават инфлационния натиск.

 

 

 

 

 

Представителите на ЕЦБ обаче продължават да проявяват упорит оптимизъм, който граничи с отказа да се погледне звяра в очите и да се приеме реалността, че ситуацията не е толкова ясна и категорична, още по-малко розова.

В понеделник гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард предупреди, че войната в Украйна вече натежава на икономическия ръст и допълнително увеличава нарасналите потребителски цени, но все още няма признаци на стагфлация в еврозоната.

На този етап думите на Лагард звучат като рефрен на уверенията й от края на 2021 г. относно инфлацията, които данните на Евростат показаха, че са безсмислени. Неслучайно тогава ЕЦБ бе обект на критики от пазарите и анализаторите, а сега може този сценарий да се повтори.

Една от прогнозите на банката, публикувани по-рано този месец, показва, че инфлацията в еврозоната може да достигне 7,1% тази година.

"Дори в най-мрачните сценарии с вторични ефекти, бойкот на газа и петрола и с влошаване на продължаващата война - дори с тези сценарии имаме 2,3% ръст. Продължаваме да прогнозираме определен растеж", увери гуверньорът на финансовата институция.

Миналата седмица европейският регулатор неочаквано ускори темпа на прекратяване на покупките на облигации по старата програма APP. Този ход даде известна гъвкавост на ЕЦБ по отношение на лихвените повишения - позиция, която Лагард отново защити в понеделник, въпреки че други представители на банката, като гуверньора на централната банка на Нидерландия Клаас Кнот, имат по-ястребов* тон и смятат, че са възможни две лихвени повишения през 2022 г.

"Смятам, че е реалистично очакване, но по никакъв начин не е сигурно. Не мога да изключа и възможността от две повишения тази година, но това ще се случи само в случай, че постъпващите данни покажат допълнителна ревизия в посока нагоре на средносрочните инфлационни перспективи", каза преди дни Кнот.

ecb ecb

Лагард отказа да коментира паричната политика на банката, но посочи, че тя няма да се движи със същия темп като този на Федералния резерв на САЩ. "Ние сме в различни вселени, на различен етап на цикъла и различни стартови точки", посочи гуверньорът на ЕЦБ, който напомни, че докато на Стария континент лихвите вече са отрицателни, то в САЩ те никога не са били под нулата.

Ръководителят на ЕЦБ посочи, че ще има "последици" от войната в Украйна, докато цените продължават да се покачват, а предизвикателството пред централните банкери е да запазят ценовата стабилност, без да навредят на активността. Въпросът тук е доколко изчакването и упоритостта няма да се окажат безсмислени на фона на нарастващия ценови натиск, който вече притиска домакинствата и компаниите.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са "гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 0
Aznesam
преди 2 години
Явно е че госпожата чака изборите в Франция през април, е те ще дойдат и ще заминат, но е ясно че няма друг вариант от ударно вдигане на лихвите, да му мислят кредитите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Отговорът трябва да бъде общ в икономическата сфера. Затова ще засилим санкциите, ще затворим пристанищата. Ще забраним и вноса на енергоресурси. Ще покажем на Украйна ясна европейска перспектива, каза Логар преди началото на съвета. ----- русофоби, продавайте колите си, докато е рано..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
baba_meca
преди 2 години
ми много просто- разпродаваме еврото. кой би държал лудо обезценяващи се пари?!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 2 години
СЪД ЗА КРИСТИН ЛАГАРД !ТОЧНО И ЯСНО -ТАЗИ ЖЕНА Е ЗА СЪД ,ЗАЩОТО ДЕЙСТВИЯТА И СА ПРЕСТЪПНИ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
Ivan.r
преди 2 години
:|Неам думи неам текст
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още