IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на никела в Лондон се срина с 15% до лимита

На 8 март цените на никела се повишиха повече от два пъти за няколко часа. Цената се покачи над 100 хил. долара за метричен тон

11:52 | 21.03.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em><br />
	&nbsp;</p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
 

Цените на никела възобновиха свободното си падане в понеделник, като бенчмаркът за тримесечните контракти се понижи с 15% и достигна новото ограничение за търговия.

При откриването на търговията на Лондонската метална борса (LME) цената достигна 31 380 долара за метричен тон, показват данни на Refinitiv.

145-годишната борса преживя няколко бурни седмици за търговията с никел с високи ценови ръстове, технически неизправности и спиране на търговията.

Цените на суровината се изстреляха по-рано този месец поради опасенията за предлагането, свързани с нахлуването на Русия в Украйна, а наложените от Запада санкции увеличиха опасенията за прекъсване на търговията. Русия е ключов производител и износител на метали и зърнени култури и е третият по големина производител на никел в света - ключова съставка на неръждаемата стомана и компонент в литиево-йонните батерии.

На 8 март цените на никела се повишиха повече от два пъти за няколко часа. Цената се покачи над 100 хил. долара за метричен тон, тъй като китайската холдингова група Tsingshan, един от най-големите производители в света, закупи големи количества, за да намали късите си залози върху метала.

Търговията на LME беше спряна, тъй като този ход допринесе за значителното покачване на цената. В сряда миналата седмица борсата се опита да възобнови търговията с никел след рядкото спиране. „Системна грешка" обаче позволи на малък брой сделки да преминат под новоналожения 5% дневен ценови лимит и търговията отново беше временно спряна.

След това Лондонската метална борса установи търговски диапазон от 8% за четвъртък и 12% за петък. И при двете сесии цената веднага удари долната си граница при започване на търговията. В петък Ройтерс съобщи, че обемите са били малки и малко купувачи са били готови да платят цената на LME, която е била по-висока от тази на Шанхайската фючърсна борса.

Преди откриването на търговията в сряда Матю Чембърлейн, главен изпълнителен директор на Лондонската метална борса, заяви в предаването Squawk Box Europe на CNBC, че борсата „абсолютно съзнава въздействието, което това оказа върху толкова много хора, и трябва да направим така, че това да не се повтори".

Чембърлейн заяви, че LME „съзнателно е дала приоритет на стабилността", като е определила сравнително тесен диапазон на дневните лимити за търговия, но те скоро могат да бъдат разширени, ако борсата наблюдава „по-подреден пазар".

Русия е един от най-големите износители на метала в глобален план. „Повечето от 200 хил. тона от производството на никел в Русия е клас I, с което има по-голямо влияние върху сектора за електромобили, който остава основният двигател на цената на никела за момента, за разлика от пазара на неръждаема стомана", споделя Едуард Меир, анализатор на пазара за суровини в ED&F Man Capital. Русия отговаря за 10% от световните доставки на никел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
*** = чуугуун, метал бе оркестъра, метал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
И американските корпорации, ползваюи европейски части, ползващи пък украински кабели и *** - и те тъй мислят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
evlogi
преди 2 години
Чисто психолигическият първоначален шок отминава и настъпва времето за реалистичното оценяне на ситуацията.Всички цени постепенно ще се нормализират , след като осъзнаят хората,че Русия не е светът...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 2 години
айде жypнaля... бъдете така добри и си заврете статиите от последните 3-4 дена с които ни плашехте, там където слънце не пече !Зърното как е?... пада ли и то? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Бойче, цената на никела, както и на много други редки метали само загряват, за да излезат на пистата.... мм ... Слава Украине!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още