IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ може да завиши лихвите до нулево равнище тази година

Паричните пазари прогнозират две повишения на основния лихвен процент, докато европейският регулатор продължава да се бори с рекордната инфлация

08:42 | 22.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) може да сложи край на отрицателните лихви тази година и да ги повиши до нулево равнище.

Паричните пазари прогнозират две повишения на лихвата от 25 базисни пункта през 2022 г. За сравнение - в началото на месеца очакванията бяха за по-малко от едно такова увеличение, сочат данните от процентните суапове, цитирани от Bloomberg.

Основната лихва на ЕЦБ е на ниво от минус 0,5% от 2014 г. насам.

Промяната в прогнозите е предшествана от решението на Федералния резерв на САЩ от миналата сряда, когато банката затегна паричната си политика и завиши лихвата за пръв път от 2018 г. насам.

ЕЦБ също предприе ход на затягане, макар и доста по-умерен. В началото на месеца европейският регулатор реши да ускори темпа на прекратяване на покупките на облигации по старата си програма APP, с което си даде гъвкавост за бъдещи лихвени повишения.

След заседанието обаче гуверньорът Кристин Лагард посочи, че повишенията може да се случат седмици или месеци след прекратяването на програмата.

В свое изявление от ЕЦБ посочиха, че лихвите могат да бъдат променени "известно време след края на покупките по APP", а промяната ще е "постепенна". На предходното си заседание през февруари регулаторът реши да прекрати тези покупки "малко преди" първото лихвено повишение.

"Известно време след" е заместител на "малко преди" и очевидно е по-отворен времеви хоризонт, който ще зависи от данните. Той е по-всеобхващащ - може да е седмицата след (прекратяването на покупките) или месеци по-късно. С това искаме да намекнем, че времевият хоризонт не е това, което ще е от най-голямо значение, а данните, на база на които Управителният съвет (УС) ще вземе решение, за да оцени средносрочните перспективи за инфлацията", коментира тогава Лагард.

Преди дни гуверньорът на централната банка на Нидерландия и член на УС на ЕЦБ Клаас Кнот заяви, че са възможни две лихвени повишения през 2022 г.

"Смятам, че е реалистично очакване, но по никакъв начин не е сигурно. Не мога да изключа и възможността от две повишения тази година, но това ще се случи само в случай, че постъпващите данни покажат допълнителна ревизия в посока нагоре на средносрочните инфлационни перспективи", каза банкерът.

В отделно интервю за австрийския вестник Kronen Zeitung гуверньорът на местния регулатор
Роберт Холцман посочи, че би променил насоките за лихвите така, че да позволят повишение преди края на програмата APP.

Последните данни на европейската статистическа служба Евростат показаха, че инфлацията в еврозоната се е ускорила до равнище, което е близо тройно над целевите 2% на ЕЦБ през февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още