IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическата инерция в еврозоната неочаквано се засилва през април

Това се дължи на възстановяването на услугите след края на мерките, свързани с коронавируса

12:16 | 22.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Икономическата инерция в еврозоната неочаквано се засилва през април благодарение възстановяването на услугите след края на ограниченията, свързани с Covid-19, компенсирайки забавянето на производството, пише Bloomberg.

Общият съставен показател на двата сектора нараства до 7-месечен връх, сочи проучване на мениджърите по покупките, публикувано от S&P Global. Увеличението е до 55,8 пункта от 54,9 пункта за март, докато прогнозата е за 53,9 пункта.

Подобряването на услугите е водено от безпрецедентния скок в индустриите за туризъм и отдих, докато производството нараства с най-бавния си темп от близо две години.

„През април се наблюдава икономика на две скорости в еврозоната“, коментира Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в S&P Global. „Слабостта на производствения сектор е основен проблем, тъй като показва икономика, която не работи на пълни обороти“.

Перспективите пред икономиката на еврозоната са все по-несигурни, предвид инвазията на Русия в Украйна, която натежава върху възстановяването на региона от пандемията. Подновените строги блокади в Китай изостриха проблемите с веригите на доставките, които заедно с нарастващите разходи за енергия подхранват инфлацията, която вече е на рекордно ниво.

Цените на стоките и услугите се увеличават с „безпрецедентен темп“ този месец според S&P Global, „намеквайки, че инфлацията ще се ускорява още“.

„Непрекъснато нарастващите разходи за живот предполагат, че растежът на сектора на услугите може рязко да се охлади, след като първоначалното възстановяване, свързано с отварянето на икономиката, отслабне“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още