IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брейнард от Фед: Няма причина за пауза на цикъла лихвени увеличения

Най-вероятно повишаването на лихвите ще продължи, докато инфлацията не бъде озаптена, посочи заместник-гуверньорът на Фед Лейл Брейнард

22:54 | 02.06.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Joshua Roberts/Bloomberg</em></p>

Снимка: Joshua Roberts/Bloomberg

Малко вероятно е Федералният резерв на САЩ скоро да постави на пауза сегашния цикъл от лихвени повишения. Това заяви заместник-гуверньорът на финансовата институция Лейл Брейнард, цитирана от CNBC.

Тя посочи, че решенията на Фед ще продължат да зависят от данните, но най-вероятно повишенията на лихвите ще продължат, докато инфлацията не е озаптена.

"В момента е трудно да видим причина за пауза. Все още имаме много работа за вършене, за да намалим инфлацията до целта ни от 2%", каза Брейнард в четвъртък.

Идеята за одобрението на две лихвени увеличения от 50 базисни пункта (б.п.) и поставянето на временна пауза през септември бе спомената от няколко представители на банката, в т.ч. от гуверньора на Фед в Атланта Рафаел Бостич.

Протоколите от последното заседание на банката през май сигнализираха, че има известна подкрепа за тези планове, но не и поети ангацименти.

Последните данни показаха, че инфлацията в САЩ продължава да е на високо равнище през април, когато индексът на потребителските цени в САЩ е записал повишение от 8,3% на годишна база, което е над очакванията на Dow Jones за ръст от 8,1%. Резултатът показва леко забавяне от достигнатия през март връх от 8,5%, но въпреки това е близо до най-високото равнище от лятото на 1982 г.

 

 

 

"Със сигурност ще направим, каквото е необходимо, за да озаптим инфлацията. Това е нашето предизвиктелство №1 в момента", увери Брейнард. "Започваме от силна позиция, икономиката е набрала много инерция", допълни централният банкер.

Пазарите вече са в очакване на две увеличения от 50 б.п. на следващите две заседания на банката, което Брейнард нарече "разумен път" на политиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
Вдигайте още и още лихвите докато всички повярвали си шарани набълбукани с кредити се заземят ....да се готви и България през ЕЦБ от месец Юли...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още