Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Фед се подготвя за по-агресивни ходове от очакваното

Протоколите от последното заседание на банката показват, че регулаторът е готов на последващи големи лихвени увеличения

Фед се подготвя за по-агресивни ходове от очакваното

Снимка: Joshua Roberts/Bloomberg

Представителите на Федералния резерв на САЩ са изтъкнали необходимостта от по-бързи и вероятно от повече лихвени повишения спрямо очакваното, за да се справят с ускорената инфлация, става ясно от публикуваните в сряда протоколи от последното заседание на регулатора в началото на май, съобщи CNBC.

Освен, че централните банкери са били на мнение, че има необходимост от ръст на лихвата от 50 базисни пункта (б.п.), представителите на Фед са сметнали, че на следващите няколко заседания ще бъдат необходими подобни увеличения.

Още по темата

Според регулатора може да се наложи основната лихва да премине отвъд неутралното равнище - което нито стимулира, нито ограничава икономическия растеж.

"Повечето участници прецениха, че увеличения от 50 б.п. според целевото равнище биха били подходящи на следващите няколко заседания", става ясно от протоколите.

Членовете на Комисията по открити пазари към банката - отговаряща за определянето размера на лихвения процент - са били на мнение, че "ограничаваща позиция на паричната политика би могла да стане подходяща в зависимост от променящите се икономически перспективи и от рисковете към тях".

Към момента очакванията на пазарите са, че основната лихва ще е на ниво между 3,5-2,75% до края на годината - равнище, което е в съответствие с представите на много централни банкери за неутрално ниво на показателя.

Протоколите обаче показват, че регулаторът е готов да премине отвъд него.

"Всички участници затвърдиха силната си отдаденост за поемането на необходимите мерки, за да се възстанови ценовата стабилност", става ясно от документа.

Последните данни показаха, че индексът на потребителските цени в САЩ е записал повишение от 8,3% на годишна база през април, което е било над очакванията на Dow Jones за ръст от 8,1%. Резултатът показва леко забавяне от достигнатия през март връх от 8,5%, но въпреки това е близо до най-високото равнище от лятото на 1982 г.

 

 

 

 

 

Колкото до рекордния баланс на банката, плановете са банката да започне да го свива постепенно ежемесечно, като сумата ще достигне 95 млрд. долара през август - от тях 60 млрд. долара ще са държавни облигации и 35 млрд. долара ще са ценни книжа, подкрепени с ипотеки. В прокотолите става ясно, че е възможно да има цялостна продажба на втората група ценни книжа, за която ще има предварително предупреждение, ако се предприеме като ход.

Миналата седмица гуверньорът Джером Пауъл за пореден път затвърди позицията си за борба с инфлацията и посочи, че ще подкрепя лихвени повишения, докато цените не се върнат на нормални равнища.

"Ако това включва преминаването отвъд широкоприеманите като неутрални лихвени равнища, няма да се поколебаем да го направим", заяви Пауъл по време на онлайн конференция на Wall Street Journal. "Ще продължим, докато не почувстваме, че сме в позиция, в която финансовите условия са подходящи, а инфлацията намалява", увери ръководителят на финансовата институция.

По статията работи: Симона Гоцова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
0
 
2
преди 1 месец
Когато банкер ти каже "добро утро" - погледни къде е Слънцето.
3
 
2
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Как може банкер да каже токова нещо? - "ще подкрепя лихвени повишения, докато цените не се върнат на нормални равнища". Цените няма да се върнат назад! Може само да се стабилизират (на вече повишените нива). Вдигането на лихвения процент с 0.5% в една държава няма да промени цените на производителите/вносителите от другите държави.

Още от Новини
АЦБ: Домакинствата може да издържат на лихвени равнища до 5%