IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Канада се изстреля над 8% през юни, достигайки 39-годишен връх

Ключов принос за движенията миналия месец има поскъпналият бензин, чиято цена се е покачила с 55% на годишна база

16:49 | 20.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Потребителската инфлация през юни в Канада се е изстреляла до най-високото си ниво от януари 1983 г., поддържайки натиска централната банка на страната да продължи с агресивните лихвени повишения, пише Bloomberg.

Канада Канада

Индексът на потребителските цени се е покачил с 8,1% на годишна база през миналия месец, показаха данните на статистическата служба на страната в сряда. На месечна база показателят е записал ръст от 0,7 на сто.

И двата резултата са по-ниски от прогнозираното - икономистите очакваха годишен темп на растеж от 8,4% и месечен от 0,9%, показват медианните прогнози в анкета на медията.

Ръстът на инфлацията над прага от 8% ще мотивира Канадаската централна банка да продължи с агресивни ходове макар и данните да показват известно охлаждане. Това, от своя страна, може да предизвика очаквания, че ценовият натиск може би е достигнал своя пик.

Ключов принос за движенията миналия месец има поскъпналият бензин, чиято цена е станала с 6,2% по-висока на месечна и с 55% на годишна база. Същевременно храната е станала с 0,1% по-скъпа на месечна база, което е най-малкото увеличение от година.

По-рано този месец Канадската централна банка изчисли, че инфлацията ще е средно около 8% през третото тримесечие на 2022 г., преди да започне да се забавя. Данните от суаповете показват, че трейдърите се подготвят за още едно лихвено повишение от 75 базисни пункта (б.п.) през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още