IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия увеличи излишъка си по текущата сметка с повече от очакванията

Поевтиняването на еврото стимулира износa от страната през септември

11:29 | 07.11.08 г.
Германия увеличи излишъка си по текущата сметка с повече от очакванията

Германия изненадващо увеличи излишъка си по текущата сметка за месец септември. Според данните на Федералния статистически офис на страната, излишъкът е нараснал на 15 млрд. евро от 7,3 млрд. през август. Консенсусната прогноза бе излишъкът да нарасне на 10,5 млрд. евро.

Страната подобри и търговския си баланс през септември. Германия е изнесла през септември с 13,7 млрд. евро повече стоки и услуги, отколкото е внесла. През август балансът отново бе положителен, но по-малък – 10,6 млрд. евро.

Търговският баланс е част от текущата сметка, като текущата сметка включва също така и лихвените плащания, както и паричните трансфери.

Основната причина за подобрения финансов резултат е ръстът на износа от Германия, стимулиран от поевтиняващото евро през септември. Износът от страната нарасна с повече от очакванията на икономистите, като на месечна база той се е увеличил с 0,7 на сто. Вносът също е нараснал с повече от очакванията. Немската икономика е внесла с 0,9 на сто повече стоки и услуги през септември спрямо август.

Очаквано, след данните, че повече капитали от очакванията са влезли в Германия, отколкото са напуснали страната, еврото регистрира ръстове спрямо долара. Към момента кросът EUR/USD се търгува на 1,2824 долара за евро. По-рано днес двойката бе 1,2730.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още