IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексът на производствените цени във Великобритания с рекорден спад

Ръстът на входящите производствени цени на годишна база се е забавил до 13,8 на сто през октомври

14:59 | 10.11.08 г.
Индексът на производствените цени във Великобритания с рекорден спад

Индексът на производствените цени във Великобритания регистрира рекорден спад през октомври. 

Индексът на входящите производствени цени е намалял с 5,6 на сто през октомври спрямо септември, съобщиха от Националния статистически офис на Великобритания. Консенсусната прогноза бе входящите цени на производителите да намалеят едва с 2,6 на сто.

Така ръстът на входящите производствени цени на годишна база се забавя до 13,8 на сто през октомври при очаквания за ръст от 18 на сто. През септември входящите цени на производителите нараснаха с 24 на сто на годишна база.

Индексът на изходящите цени също отбеляза по-голям от очакванията спад. Според данните на статистическия офис цените са намалели с 1 на сто на месечна база през октомври при очаквания за спад от 0,4 на сто.

На годишна база ръстът на цените остава положителен, но е под очакванията. Анализаторите прогнозираха изходяща производствена инфлация от 7,4 на сто, а резултатите показаха 6,8 на сто.

Според някои анализатори ниските производствени цени могат да улеснят работата на Английската централна банка при бъдещите понижения на лихвените проценти с цел стимулиране на икономиката.

След данните за по-ниската производствена инфлация паундът се задържа стабилен спрямо долара и към момента кросът GBP/USD се задържа на ниво от 1,5790. В началото на седмицата двойката беше по-ниско, като паундът се търгуваше за 1,5650 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още