IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тримесечният LIBOR се повиши за пръв път от 23 дни насам

Овърнайт лихвите скочиха с 2 базисни пункта до 0,40 на сто

18:07 | 13.11.08 г.
Тримесечният LIBOR се повиши за пръв път от 23 дни насам

Лихвата за тримесечни кредити в долари в Лондон – LIBOR - се повиши за пръв път от 23 дни насам. Това беше сигнал за регулаторите, че ликвидните инжекции може да се окажат недостатъчни за “размразяването” на кредитните пазари.

Тримесечният LIBOR се повиши с 2 базисни пункта (0,02 процентни пункта) до 2,15 на сто, съобщиха от Британската банкова асоциация. Последният път, когато лихвите по междубанковите кредити скочиха, бе на 10 октомври.

Овърнайт лихвите също се повишиха с 2 базисни пункта до 0,40 на сто.

Според анализатори, цитирани от Bloomberg, днешното повишение на лихвите се дължи на негативните очаквания за продължителна финансова криза. Вчерашното изявление на американския финансов министър Хенри Полсън, че щатското правителство няма да изкупува проблемни ипотечни облигации от банките, може също да е допринесло за повишението на LIBOR днес.

“Все още има проблеми на пазарите и вчерашното изказване на Полсън не помага”, коментира пред Bloomberg Робин Маршъл от NCL Smith & Williamson в Лондон. Според анализатора спасителният план трябва да е значително по-голям от 700 млрд. долара.

Играчите на пазарите на деривативи залагат на още бъдещи повишения на тримесечния LIBOR. Към момента форуърд договорите за февруари се сключват при ниво на тримесечния LIBOR от 2,3 на сто.

Тримсечният LIBOR за кредити в евро се понижи с 4 базисни пункта до 4,23 на сто, което е най-ниското му ниво от юли 2007 година насам.

Нивото на LIBOR се определя от Британската банкова асоциация всяка сутрин, като 16 банки отговарят на запитване за лихвите, при които могат да се финансират в различни валути.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още