IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвите във Великобритания на най-ниско ниво за последните 57 години

Паундът удари рекордно дъно спрямо еврото преди решението на централната банка

14:44 | 04.12.08 г.
Лихвите във Великобритания на най-ниско ниво за последните 57 години

Английската централна банка драстично намали основния лихвен процент на Острова със 100 базисни пункта (един процентен пункт) до 2 на сто днес. Решението на регулаторите съвпадна с пазарните очаквания и това предотврати още спадове при стерлинга след съобщението.

Това е най-ниското ниво на лихвите от 1951 година насам. За последен път лихвите са били 2 на сто при втория мандат на Уинстън Чърчил.

„Състоянието на кредитните пазари остава изключително трудно“, се казва в изявлението на централната банка. Според икономистите в АЦБ за възстановяването на нормалните потоци на кредит ще бъдат нужни още мерки.

Според някои икономисти лихвите ще продължат да се понижават. Мървин Кинг, гуверньорът на банката, дискутира на 25 ноември възможността основният лихвен процент да бъде намален дори до 0 процента с цел стимулиране на кредитните пазари.

Спекулантите днес подложиха английската валута на силни атаки и тя стигна рекордно ниски стойности спрямо еврото и долара. По-рано днес едно евро се разменяше за 0,8694 паунда. След като решението на банката съвпадна с консенсусните прогнози, паундът възвърна част от позициите си и към момента кросът EUR/GBP се търгува на 0,8649.

Сходна бе и ситуацията при GBP/USD. Кабелът стигна до 1,4467, след което се повиши и към момента английската валута се котира на 1,4625 долара за паунд.

Днешното решение на АЦБ е в унисон със стремежите на големите централни банки да се борят с кризата на кредитните пазари. По-рано днес шведската централна банка понижи лихвите със 175 базисни пункта до 2 на сто. Централните банки на Австралия, Нова Зеландия и Тайланд също намалиха лихвите с поне 100 базисни пункта тази седмица.

По-късно днес се очаква и решението на ЕЦБ. Пазарните очаквания са европейските регулатори да намалят лихвите с 50 базисни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още