IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският дефицит в САЩ неочаквано нарасна през октомври

След негативните новини доларът отстъпи значително спрямо еврото

20:06 | 11.12.08 г.
Търговският дефицит в САЩ неочаквано нарасна през октомври

Търговският дефицит на най-голямата икономика в света е нараснал неочаквано през октомври, съобщиха от търговското министерство на САЩ. Износът на стоки и услуги от страната е паднал до най-ниското си ниво за последните 7 месеца.

Финансовата криза, която започна от американския ипотечен сектор, е засегнала и основните търговски партньори на САЩ, в резултат на което дефицитът по търговската сметка е нараснал до 57,2 млрд. долара през октомври.

По-рано днес от министерството по труда на САЩ обявиха още мрачни новини за американската икономика. Броят на първоначалните молби за безработни помощи за седмицата до 5 декември е нараснал до най-високото си ниво за последните 26 години – 573 хил.

Нарастващия дефицит и проблемите при пазара на труда в САЩ накара членове на администрацията на Джордж Буш да призоват сената на САЩ да одобри по-бързо спасителния план за американските автомобилни производители, предаде Bloomberg.

Въпреки негативните новини, американските акции се задържаха почти без промяна от вчерашните си нива. Държавните облигации обаче регистрираха ръст.

Доходността на 10-годишните американски държавни ценни книжа падна до 2,67 на сто.

Американският износ е намалял с 2,2 на сто до 151,7 млрд. през октомври, като основните продукти традиционно закупувани от чужденци - самолети, автомобили, химически продукти и хранителни изделия, регистрираха спадове.

Данните на търговското министерство изненадаха икономистите, тъй като консенсусната прогноза бе търговския дефицит да продължи да намалява и през октомври да бъде 53,5 млрд. долара.

През септември дефицитът бе 56,6 млрд.

След мрачния доклад, икономисти от Morgan Stanley коригираха прогнозата си за свиването на американската икономика през тази година на 6 на сто от досегашните 5 на сто.

Американската валута очаквано реагира на лошите новини за икономиката и отстъпи спрямо еврото. Днес двойката EUR/USD отбеляза ръст с около 400 пипса (или с 3,07 на сто) и последно се котираше на ниво от 1,3390 долара за евро.

Доларът отстъпи и спрямо йената. Към момента двойката USD/JPY се търгува на 91,55 йени за долар. По-рано днес тя беше 92,85.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още