IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Agricultural Bank of China готви най-голямото IPO в света

Китайската държавна банка ще предложи акции за поне 20 млрд. долара на борсите в Шанхай и Хонконг

17:26 | 15.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Agricultural Bank of China готви най-голямото IPO в света

Китайската държавна банка Agricultural Bank of China готви първично публично предлагане (IPO) на акции за поне 20 млрд. долара на фондовата борса в Хонконг и Шанхай. При успех нейният борсов дебют може да се превърне в най-големия на света, изпреварвайки този на Industrial & Commercial Bank of China.

Китайският банков гигант се е спрял на американската инвестиционна банка Goldman Sachs и немския й конкурент Deutsche Bank да бъдат поематели на емисията, предаде Wall Street Journal. Двете банки може да спечелят стотици милиони долари от консултантски такси за мащабното IPO.

Топ мениджъри на много от големите инвестиционни банки по света се бориха, за да спечелят водещата роля в сделката. В това число бяха и главният изпълнителен директор на Deutsche Bank Йозеф Акерман, като и неговият колега Джейми Даймън, който заема най-високия ръководен пост в JPMorgan Chase.

Agricultural Bank of China единствена сред четирите големи държавни банки в Китай все още не е пуснала свои акции на местните фондови борси. Според анализатори нейното IPO ще надмине това на Industrial & Commercial Bank of China, която привлече 22 млрд. долара през 2006 г. чрез продажбата на акции.

По този начин Industrial & Commercial Bank of China осъществи най-голямото IPO не само за капиталовите пазари в Китай, но и в целия свят.

Датата на дългоочаквания борсов дебют на Agricultural Bank of China засега не се знае, но банките, които са поематели на IPO-то, се надяват то да им донесе около 500 млн. долара комисиони. От всички избрани поематели само China International Capital Corp. ще участва и в двете IPO-та на Agricultural Bank of China - на фондовите борси в Шанхай и Хонконг.

Citic Securities, Guotai Junan Securities и China Galaxy Securities са другите поематели на IPO-то в Шанхай, а Deutsche Bank, Goldman Sachs, JPMorgan, Morgan Stanley и Macquarie Group ще са мениджъри на емисията акции на борсата в Хонконг.

Според източници, запознати с въпроса, Agricultural Bank of China планира да осъществи своето първично публично предлагане през третото тримесечие, но окончателната дата не е насрочена и ще зависи силно от състоянието на финансовите пазари по-късно през тази година.

Agricultural Bank of China е четвъртата по големина банка в Китай, след Industrial and Commercial Bank of China, China Construction Bank и Bank of China. Нейното IPO ще бъде тест за фондовите борси в Хонконг и континентален Китай, след като основният китайски индекс Shanghai Composite се понижи с 3% през тази година заради притесненията на инвеститорите от затягане на паричната политика в азиатската страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още