IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IPO-тата в Европа с рекорд за последните три години въпреки гръцката криза

Европейските компании са привлекли повече средства от тези в САЩ от началото на годината

10:10 | 30.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
IPO-тата в Европа с рекорд за последните три години въпреки гръцката криза

Европейските компании реализираха най-големите си първични публични предлагания на акции (IPO) за последните три години въпреки фискалната криза в Гърция, която предизвика най-силния трус на международните финансови пазари от банкрута на американската инвестиционна банка Lehman Brothers през септември 2008 г.

Европейските фондови пазари претърпяха най-силния си спад за последните пет месеца в сряда, след като Standard & Poor's намали рейтинга на Испания и Португалия и даде на гръцките държавни ценни книжа рейтинг „junk”.

През първите четири месеца от тази година европейските компании са привлекли посредством IPO-та повече средства от своите американски конкуренти, а сумата е рекордна за последните три години.

Европейските компании са привлекли над 11 млрд. долара чрез първични публични предлагания през тази година в сравнение с 6,5 млрд. долара за американските фондови борси. Това надминава общата стойност на IPO-тата в Европа през цялата 2009 г., която е възлязла на 7,7 млрд. долара, по данни на Bloomberg.

За последно привлечената чрез IPO-та сума на Стария континент в рамките на първите четири месеца на годината е била толкова голяма в началото на 2007 г. Близо 85% от всичките IPO-та в Европа през тази година обаче са приключени до края на март, когато общоевропейският индекс Dow Jones Stoxx 600 се повиши с 15% спрямо дъното си от февруари.

Серията от понижения на кредитни рейтинги на Испания, Португалия и Гърция обаче може да намали интереса на инвеститорите и да накара компаниите да им предложат отстъпка. Това смятат експерти от Barclays Wealth, Baring Asset Management и Clariden Leu, интервюирани от Bloomberg.

Сред най-мащабните IPO-та в Европа през тази година са това на испанската Amadeus IT Holding, която предлага системи за резервация на полети, както и това на най-големия полски застраховател PZU. Двете компании привлякоха общо 4,5 млрд. долара чрез продажбата на свои акции през тази седмица, което се оказа повече от очакваното.

Базираната в Мадрид компания Amadeus IT Holding продаде нови акции за 1,32 млрд. евро (1,74 млрд. долара) на 27 април, което се превърна в най-голямото IPO в Испания от това на Iberdrola Renovables за 4,48 млрд. евро през 2007 г. Iberdrola Renovables е един от световните лидери в производството на енергия от възобновяеми източници.

Полският застраховател PZU на свой ред привлече 8,1 млрд. злоти (2,7 млрд. долара) чрез IPO на 29 април и по този начин реализира най-голямото IPO в Европа от началото на годината и най-голямото в Полша от създаването на Варшавската фондова борса.

Други потенциални кандидати обаче отложиха или редуцираха мащаба на своите първични публични предлагания заради влошените условия на фондовите пазари на Стария континент през последните седмици. В това число влизат испанският производител на фотоволтаични модули Grupo T-Solar, един от най-големите производители на азотни и фосфорни торове в Русия UralChem Holding и добивната компания Kuzbass Fuel.

Междувременно индийската енергийна компания Essar Energy се опитва да доведе до успешен край своето IPO за 2,5 млрд. долара на Лондонската фондова борса при съотношение цена/акция (P/E) три пъти по-голямо от това на нейните конкуренти.

Според анализаторите на Credit Suisse компаниите в Европа, Средния Изток и Африка може да успеят да продадат свои акции за 60 млрд. долара чрез IPO-та през тази година. Това ще е рекорд от 2007 г. насам, когато компаниите в този регион привлякоха повече от 117 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още