IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатски съд: Приказките на Грим са по-опасни за децата от видеоигрите

Съдиите решиха, че забраната за продажба на видеоигри със сцени на насилие от непълнолетни е нелегитимна

11:50 | 29.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Американската гейм индустрия&nbsp; регистрира ежегодни продажби за над 10 млрд. долара.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Американската гейм индустрия  регистрира ежегодни продажби за над 10 млрд. долара. Снимка: Ройтерс

"В САЩ няма традиция да се ограничава достъпът на деца до сцени с насилие". Това пише Върховният съд на САЩ в свое решение, което позволява отново продажбата на видеоигри с насилие на малолетни. Със седем срещу два гласа най-висшият съдебен орган в САЩ постанови, че забраната за продажба и/или наемане на видеоигри със сцени на насилие от непълнолетни е нелегитимна.

Забраната беше наложена чрез калифорнийски закон през 2005 г., който обаче нарушавал гарантираните по конституцията на САЩ права за свободата на словото. Всеки, който бе дръзнал да наруши закона, беше заплашен от първоначална глоба от 1000 долара. Новите правила обаче така и не влязоха в сила, защото бяха атакувани в съда на всички инстанции.

Според съдия Антонин Скалия непълнолетните също са защитени от Първата поправка и в тази връзка правителството няма законно право да ограничава идеите, на които те биха могли да бъдат изложени. Скалия се позовава и на приказки и други книги за деца, в които не липсвали кръв и насилие. Така например Хензел и Гретел са изпекли вещицата в една фурна, Снежанка е умряла от отравяне в косите си, а злобната мащеха е трябвало толкова дълго да танцува с тлеещи пантофки, че е припаднала. "В действителност приказките на Грим са ужасяващи", смята съдията.

Освен това геймърската индустрия доброволно е внедрила система, която информира собствениците на магазини и потребителите кои игри съдържат голям обем насилие. Така и родителите лесно щели да разбират какво точно носят вкъщи децата им.

Американската гейм индустрия, която регистрира ежегодни продажби за над 10 млрд. долара, поздрави съда за решението. Председателят на браншовия съюз Entertainment Software Association, Майкъл Галахър, заяви, че става дума за победа на "креативната свобода".

"Съдът обяви, че уповаващи се на съдържанието забрани са противоконституционни. И че родителите, вместо разни бюрократи, ще имат правото да решават какво е подходящо за децата им", казва още Галахър, цитиран от Financial Times.

От друга страна, поддръжници на забраната са категорични, че подобен рестриктивен закон е наложителен, за да се предпазят децата от огромното количество насилие в съвременните видеоигри. Те ще търсят други легитимни начини за налагане на забрана. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Технологии виж още

Коментари

Финанси виж още