IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BitTorrent се съюзява с музикалната индустрия

Все повече музиканти пускат албумите си за свободно теглене в интернет

11:48 | 02.11.13 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Когато Moby реши да пусне 11-ия си студиен албум Innocents през септември, музикантът искаше премиерата да бъде по-различна. Вместо да заложи на установената през годините стратегия, той пусна семпли от парчетата за свободно изтегляне. Така всеки почитател на музиката на Moby можеше да изтегли китарните рифове, клавирите, или барабаните от всяко отделно парче в албума.

Американецът обясни постъпката си с желанието да даде възможност на артисти от различни жанрове да използват музиката му за създаването на различни музикални продукти. “Ако някой иска да направи дет метъл версия на мое парче, това е съвсем в реда на нещата,” коментира Moby.

За по-малко от два месеца Innocents е изтеглен два милиона пъти, а семплите са били използвани за създаването на 21 000 ремикса. Moby е доволен от резултата, но все още смята, че феновете му не са достатъчно смели в разработките си. “Продължавам да чакам български дет метъл ремикс,” заявява артистът.

За разпространението Moby се обръща към BitTorrent - компанията от Сан Франциско, която разработва приложения за споделяне на принципа peer-to-peer, по-известни като торент клиенти. Голяма част от музикалната индустрия продължава да се отнася подозрително към компании като BitTorrent, защото именно те създават продукти, които често помагат за разпространението на пиратски албуми и филми. През март BitTorrent лансира услугата Bundle, която позволява на музиканти, филмови продуценти и автори да разпространяват по-голяма част от работата си онлайн, отколкото биха могли чрез единично сваляне от Amazon.com или iTunes Store платформата на Apple.

Moby използвал BitTorrent Bundle, за да представи всичките парчета от Innocents плюс три допълнителни песни и два видео клипа бонус. Наскоро Madonna направи същото, лансирайки филма SecretProjectRevolution, в който певицата участва като актриса и сърежисьор на Стивън Клайн. Американската ню метъл банда - Linkin Park - пусна чрез BitTorrent Bundle нов звукозаписен софтуер, а хип-хоп групата Death Grips публикува пет свои парчета в платформата, заедно с едно ексклузивно видео.

Свалянията засега са напълно безплатни, но от BitTorrent, които искат да променят имиджа си, се надяват в бъдеще да бъде измислен инструмент, чрез който артистите да могат да таксуват хората, използващи услугата. Американците обмислят и начин за рекламиране в Bundle, който да донесе допълнителни приходи.

Подходът е важна част от стремежа към легитимност на BitTorrent, смята вицепрезидентът по маркетинга Мат Мейсън. Повечето хора възприемат BitTorrent като източник на пиратска музика и филми. През октомври британски съд разпореди шестте най-големи доставчици на интернет в Англия да блокират достъпа до 21 популярни сайта за файлово споделяне. Девет от тях използват технология на BitTorrent.

Според Мейсън хората не осъзнават, че BitTorrent има две лица: безплатният интернет протокол, който дневно се ползва от 14 милиона потребители, и компания с реални приходи, които идват главно от онлайн реклами на компютърни игри и лицензиране на технологии за използване от други компании, като D-Link и Netgear. Мейсън уверява, че компанията е била на печалба няколко поредни години, но сега си е поставила по-големи цели. “Искаме да сме най-добри в разпространяването на файлове в интернет. Както Google е най-добър при търсачките, а Facebook е лидер сред социалните мрежи,” допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:57 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Технологии виж още

Коментари

Финанси виж още