IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Онлайн магазин за хранителни стоки излиза на борсата в Лондон

При успех заплануваното IPO може да даде на Ocado пазарна оценка до 1,18 млрд. паунда

14:36 | 06.07.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Онлайн магазин за хранителни стоки излиза на борсата в Лондон

Британският онлайн магазин за продажба на хранителни стоки Ocado обяви, че планира да се листне на Лондонската фондова борса до края на юли. При успех заплануваното първично публично предлагане може да даде на компанията пазарна оценка до 1,18 млрд. паунда (1,79 млрд. долара).

Ориентировъчната цена, по която ще се предложат книжата на Ocado, е в интервала от 200 до 275 пенса пенса на акция. При голям интерес от страна на инвеститорите и цена в горния диапазон на интервала се очаква Ocado да отговори на условията за включване в индекса FTSE 250, предаде WSJ.

От компанията, която обяви решението си да се листне на Лондонската фондова борса в края на юни, са заявили, че акциите ще бъдат предложени на институционални инвеститори, служители и клиенти, които са похарчили поне 300 долара за онлайн поръчки през първата половина на тази година.

Точната цена, на която ще бъдат продадени акциите, ще стане ясна на 21 юли.

Ръководството на Ocado е подложено на остри критики заради момента, в който избира да проведе IPO. Освен това възможностите за растеж остават неясни, тъй като компанията не е излизала на печалба от своето основаване преди осем години от трима бивши банкери на Goldman Sachs.

Приходите от IPO-то се очаква да възлязат на около 200 млн. лири, от които 45 млн. ще се ползват за изплащане на дълг, натрупан през изминалите години. Останата част от сумата ще се инвестира в нови помещения и съоръжения за складиране на предлаганите хранителни стоки.

Базираната в Хатфийлд, Англия компания продава и снабдява с хранителни стоки магазините от веригата Waitrose и има около 1,3 млн. регистрирани потребители в страната.

Основателите Ocado имат заедно около 22% от капитала на компанията, докато UBS и Procter & Gamble имат съответно 10% и 1% дялово участие. Най-големият акционер е пенсионният фонд на Джон Люис.

Търговията с акциите на Ocado се очаква да започне на 26 юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
nikiboss
преди 13 години
не мога да разбера защо постоянно се бърка млрд. с млн.Пазарнара оценка на цялата компания е 1,18 млрд. паунда, а за част от нея се очакват 200 млрд.паунда - то не било компютри, а компоти!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още