IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама ще се съветва с шефовете на Apple, Google и Facebook

Стив Джобс, Марк Зукърбърг и Ерик Шмид ще обсъдят с американския президент създаването на нови работни места

17:32 | 17.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Обама ще се съветва с шефовете на Apple, Google и Facebook

Главният изпълнителен директор на Apple Стив Джобс, създателят на Facebook Марк Зукърбърг и главният изпълнителен директор на Google Ерик Шмид са сред мениджърите от технологичната индустрия, с които президентът на САЩ Барак Обама ще се срещне днес в района на Сан Франциско.

Той ще се съветва с тях относно състоянието на американската икономика и създаването на нови работни места. Това посочва пред Bloomberg източник, пожелал да запази анонимност.

В началото на тази седмица Обама разкри проектобюджет за фискалната 2012 г. на стойност 3,7 трлн. долара, с който цели да запази непокътнато държавното финансиране за научни изследвания и образование.

На срещата ще присъства също и главният изпълнителен директор на General Electric Джефри Имелт, който бе избран от Обама да ръководи съвета по конкурентоспособност към Белия дом.

От Белия дом съобщиха вчера, че във фокуса на срещата ще бъдат иновациите и създаването на работни места, без да посочват имената на мениджърите, които ще присъстват.

Работа в Google и Facebook, вместо на Wall Street

Демократът от американския конгрес Марк Уорнър посочва, че интернет и социалните мрежи са сред малкото области на растеж в американската икономика през последното десетилетие, в което в страната отсъстват мащабни иновации.

По думите му „всички интелигентни образовани хора днес искат да работят в Google и Facebook, вместо на Wall Street”. Според него без иновациите и разрастването на компаниите от Силициевата долина Щатите ще загубят конкурентоспособност.

Барак Обама посочи наскоро в изявление, че технологичните компании са наследниците на индустриите, които са направили САЩ най-голямата икономика в света.

„Ние сме нацията, която постави автомобилите на пътя и компютрите в офисите, нацията на Едисън и братята Райт, на Google и Facebook”, заяви американския президент.

Facebook наема служители

Facebook, най-популярната социална мрежа в света, наема служители, докато привлича все повече потребители и приходи от реклама. Служителите на компанията са се увеличили до над 2 000 от около 1 000 през август 2009 г.

Социалната мрежа има повече от 500 млн. потребители в сравнение с около 250 млн. през юли 2009 г. Facebook не е публично дружество и не разкрива финансовите си резултати, но според запознати с въпроса лица компанията е удвоила приходите си до около 2 млрд. долара през 2010 г.

Google, която осигурява работа на 24 400 души в края на 2010 г., е увеличила персонала си с над 4 500 души през миналата година. Google се бори с конкуренцията от Facebook, който я надмина като най-посещавания сайт в САЩ през 2010 г., по данни на компанията за интернет проучвания Experian Hitwise.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още