IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София ще си има онлайн платформа за сигнали на градски проблеми

Всеки потребител ще може да подава сигнали за нередности в столицата на специално създаден сайт с интерактивна карта

13:23 | 20.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Сайтът е интуитивен и лесен за поддръжка с карта на Загреб и София.<br />
<i>Снимка:</i> Investor.bg</p>

Сайтът е интуитивен и лесен за поддръжка с карта на Загреб и София.
Снимка: Investor.bg

От почти две години насам 38-годишният софиянец Пламен Иванов всеки ден се сблъсква (дори буквално) с един и същи проблем. Иванов се нанася със семейството си в новопостроена кооперация в „Овча Купел“, но само на метри от нея има незаконно сметище, появило се заради недобросъвестен строителен предприемач. Докато все още строил съседен блок, той изхвърлял строителните отпадъци до близките дървета, вместо в специално пригодени за това контейнери.

Само броени дни, след като Иванов се нанася в кооперацията край сметището, се обажда и в Столичния инспекторат, за да пита как то може да бъде премахнато. След като само в рамките на половин час е бил прехвърлян на четирима различни „експерти“ във ведомството, героят на тази история се отказва да търси съдействието на институциите.

Ако Пламен живееше във Великобритания, той можеше лесно да подаде сигнал онлайн в платформата FixMyStreet, която събира оплаквания за дупки в улиците, липсващи контейнери, натрупани боклуци и др. Само за седмица в нея се подават над 1500 сигнала от целия остров.

Оказва се, че от началото на май и Иванов ще има подобна възможност. На шести май в онлайн пространството ще бъде пусната платформата Urbanotopia.eu за сигнали и решаване на градски проблеми. Тя е разработена от българската информационна мрежа BlueLink и хърватската ZaMirNet и първоначално ще обхване двете столици София и Загреб.

Сайтът е разработен от около 30 доброволци – програмисти, дизайнери, активисти и експерти от държавната администрация. В него трябва да се интегрират начините за информиране и предотвратяване на незаконни строежи, проблеми с управлението на отпадъците, поддръжката на културно-исторически сгради, липсваща или неработеща инфраструктура...

Сайтът е интуитивен и лесен за поддръжка с карти на двете столици (на базата на Google Maps), на които ще са визуализирани сигналите за проблеми. Предвидени са също ресурси по отделните теми, които засега са главно в две категории – инфраструктура и отпадъци.

Как ще работи системата? Всеки потребител може да подава сигнал, като нанася местонахождението на проблема на картата. Ако не е регистриран, системата ще изиска да въведе име и адрес на електронна поща, за да бъде информиран в последствие за развитието на темата. Към сигнала може да се добавя допълнителна визуализация – снимки или видео.

След това модератор на сайта препраща с електронен подпис сигнала на компетентната институция. „Според българското законодателство на писмо с електронен подпис следва да се отговори в рамките на 30 дни, а писмо с електронен подпис е равносилно на хартиен документ с входящ номер и конвенционален подпис“, припомни директорът на BlueLink Вера Стаевска.

Двете институции искат да работят с държавната администрация в тясно сътрудничество. „Този сайт ще улеснява чиновниците да вършат навреме и добре работата си. Ще им го обясним и ще намерим начини да ги поощряваме, когато те се възползват от потенциала на платформата“, заяви и хърватската участничка в проекта Звездана Самарджич. За тази цел българският вариант на сайта е бил съобразен със забележките на Столичния инспекторат и някои районни общини, с които BlueLink е провела срещи, по отношение на техните правомощия.

Urbanotopia обаче си е поставила за цел да показва и „работещата“ страна на градовете. Затова в сайта ще бъдат представяни и визии за развитие на градската среда. Ще бъде качена и карта, която ще е за идеи за подобряване на градското пространство. С нейна помощ потребителите ще посочват местата, на които според тях има нужда от развитие на инфраструктура или други инвестиции. Така общностите ще подпомагат местните администрации с идеи за дейности според техните правомощия и бюджет - например липсващи младежки центрове, зелени пространства и др.

„Накратко – с Urbanotopia искаме да покажем, че градът, в който искаме да живеем, не е утопия“, обобщава проекта Вера Стоевска.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още