IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран е жертва на нова хакерска атака

През 2010 г. Иран бе поразен от вируса Stuxnet, който зарази над 30 000 индустриални компютри

19:29 | 25.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Иран е жертва на нова хакерска атака

Иран е подложен на нова хакерска атака с вируса Stars, заяви високопоставен ирански военен източник, цитиран от Франс прес.

Този вирус прониква в компютрите във вид на официални документи и в началото нанася само ограничени щети, но експертите се стремят да определят целите и реалния му капацитет за вреда, заяви генерал Голамреза Джалали.

Той не посочи подробности за мишените на вируса, нито за въздействието му или датата, на която е бил засечен. Той също така не даде хипотеза за възможния произход на вируса.

През 2010 г. Иран бе жертва на вируса Stuxnet, който зарази над 30 000 индустриални компютри и през есента доведе до спиране на част от ядрените центрофуги за производство на обогатен уран в ядрената централа в Натанз.

На 16 април Джалали обвини поименно САЩ и Израел, че са извършили атаката със Stuxnet. Тази хипотеза бе спомената от самото начало от редица западни експерти.

„Червеят“ Stuxnet се разпространява през неизвестни до сега дупки в операционната системна на Microsoft Windows, след което търси определен софтуер за контрол на индустриални компоненти разработен от Siemens.

Според експерти Stuxnet бележи началото на нова епоха в кибер войните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още