IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple също иска забрана на вноса на Samsung в САЩ

Преди седмица Samsung внесе аналогична жалба за забрана на вноса на iPhone и iPad

11:39 | 07.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Спорът за кражби на идеи между Apple и Samsung се ожесточава с всеки изминал ден. Американската компания засилва натиска си върху южнокорейския производител и също подаде жалба в Международната търговска комисия (ITC) на САЩ за забрана на продажбата на няколко устройства на Samsung. За кои точно модели става дума, все още не е ясно, предаде Ройтерс.

Според влиятелния блогър Флориън Мюлер става дума за смартфоните Galaxy S 4G, Fascinate, Transform, Captivate, Intercept и Infuse 4G и за таблетите Galaxy Tab и по-новия Galaxy Tab 10.1

По този начин Apple допълнително нагнетява спора между двете компании. Преди седмица Samsung вече внесе аналогична жалба за забрана на вноса на смартфони iPhone и таблети iPad. Apple поръчва изработването на устройствата на китайски компании и, в случай, че жалбата на Samsung бъде уважена, няма да може да ги внася в САЩ.

Apple, от своя страна, поиска забрана за внос на някои уреди от съд в Калифорния. Допълнителната жалба в ITC може да има голямо значение, ако калифорнийският съд не уважи жалбата на компанията.

Спорът започна, когато на 15-и април Apple заведе дело в Сан Хосе срещу Samsung, жалвайки се, че южнокорейският концерн е копирал дизайна на нейните мобилни устройства.

Samsung отвърна, като заведе дело срещу Apple за нарушаване на безжични патенти. Нещата не спряха тук и компаниите продължиха да завеждат дела една срещу друга в различни държави. Преди няколко седмици се появи информация, че двете компании имат желание да разрешат споровете си извън съда, но малко след това се появи информация за ново заведено дело. 

Историята се усложнява и от факта, че Samsung е сред най-важните доставчици на Apple и произвежда чипове, които Apple влага в доста от технологичните си устройства. През миналата година американците поръчаха на Samsung части на стойност 5,7 млрд. долара и така се превърнаха в най-големия клиент на южнокорейския концерн.

Същевременно става дума и за война между производители, ползващи различни платформи за мобилна телефония - Samsung е водещ производител на смартфони и таблети, ползващи операционната система на Google Android.

Apple води патентни спорове и с други производители, като Motorola и HTC, също пред ITC. Едва наскоро американският концерн сключи споразумение с финландския производител Nokia и ще трябва да плаща такса и за бъдещото ползване на патентите. Според информация на Nokia финландският производител е вложил в цялата си история 43 млрд. долара за разработване на патенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още