IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

News Corp оттегли офертата си за BskyB

Твърде трудно е да се постигне напредък в този климат, коментират от медийната империя на Рупърт Мърдок

18:31 | 13.07.11 г.
<p>
	Рупърт Мърдок. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Рупърт Мърдок. Снимка: Ройтерс

News Corporation на Рупърт Мърдок обяви, че се отказва от планираната оферта за придобиването на пълна собственост на сателитния оператор BSkyB, съобщи BBC.

Съобщението идва на фона на подготовката в британския парламент за гласуване на предложение, подкрепено от лидерите на трите основни партии, в което се призовава Мърдок да се откаже.

Ходът е вследствие на скандал, свързан с хакване на телефони от британската вестникарска група на компанията. Скандалът вече доведе до закриването на най-продавания вестник на Острова - News of the World.

„Вярвахме, че предложеното придобиване на BSkyB от страна на News Corporation би било от полза и за двете компании, но стана ясно, че е твърде трудно да се постигне напредък в този климат“, посочва в изявление на News Corp заместник-председателят и президент Чейс Кери.

„News Corporation остава ангажиран дългосрочен акционер в BSkyB. Гордеем се с постигнатия от нея успех и приноса ни за него.“

Цената на акциите на BskyB падна за кратко след изявлението, като спадът за деня достигна около 4%, но след това се възстанови.

„Това е огромно унижение. Това беше най-големият инвестиционен план (на News Corp) за момента. Това беше една от най-големите инвестиции, които са искали да направят в историята си“, коментира бизнес редакторът на BBC Робърт Пестън.

Той допълва, че е имало „много спекулации“, че Мърдок може да поиска да продаде британските си вестници, но сегашното състояние на сектора ги прави по-малко привлекателни за потенциалните купувачи.

„Въпросът е кой ще му плати цената, която те струват? Той няма да иска продаде вестниците на загуба.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още