fallback

Мобилтел получи лиценз за тест на 4G мрежа

Първата тестова мрежа ще започне работа през есента на тази година

21:49 | 03.08.11 г.

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) издаде на Мобилтел лиценз за временно ползване на радиочестотен спектър, което ще позволи на мобилния оператор да направи първия в страната тест на работата в 4G мрежа, се посочва в негово съобщение.

LTE* (Long Term Evaluation)/4G е следващото поред, четвърто поколение мобилна технология от стандарта GSM, която позволява максимална скорост на обмен на данни до 100 мегабита в секунда при честотна лента 20 MHz.

Въвеждането в експлоатация на такъв тип технология е трудоемък процес, изискващ много инвестиции, нови елементи в мрежите, прилагане на нови знания и създаване на нови услуги, ползващи LTE мрежи, както и подготвяне на крайните устройства за ползване на тази технология, се казва в съобщението.

Въвеждането на LTE технологията в бъдеще ще позволи предлагането на по-високи скорости в пъти , както и възможност за използване на интерактивни услуги за широк кръг потребители като онлайн игри, HD телевизия и други, твърдят от компанията.

Мобилтел ще пусне първата тестова мобилна мрежа от четвърто поколение през есента на тази година.

Мобилтел базира работата си в сферата на последното поколение мрежи на опита на Telekom Austria Group, която вече пусна LTE мрежа в Австрия.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:14 | 31.08.22 г.
fallback